İtalya'da yüz binler haykırdı: Faşizm bir daha asla!

17.10.2021 - 17:55
Haberi paylaş

Geçtiğimiz haftasonu (10 Ekim) Forza Nuovo isimli faşist bir grubun aşı ve pandemi önlemlerine karşı düzenledikleri gösteri sırasında İtalya'nın en büyük sendikası olan CGIL'in genel merkezine saldırması Roma'da yüzbinlerce insanın katıldığı mitingle protesto edildi.

Yaklaşık 10 milyon üyesi bulunan CGIL, CISL ve UIL sendikalarının yanı sıra öğrenciler, sosyalist örgütler ve antifaşistler de alandaydı.

İtalya'nın her yerinden sabah saatlerinde yola çıkarak başkent Roma'ya ulaşan faşizm karşıtları kentin sokaklarında sloganlar, marşlar ve meşaleler eşliğinde mitingin yapıldığı San Giovanni Meydanı'na yürüdü.

Miting alanında bir araya gelen iki yüz binin üzerindeki işçi, öğrenci, kadın ve LGBTİ+ faşizmi bir kez daha lanetleyerek başta Forza Nuovo olmak üzere tüm faşist partilerin kapatılmasını talep etti. Sendika liderlerinin konuşmaları sırasında sık sık alkış ve sloganların yükseldiği mitingin kitleselliği, İtalya'daki antifaşist harekete de moral verdi. Dünya kamuoyuna seslenen konuşmalarda tüm dünya işçilerinin ve ezilenlerinin faşist saldırılara karşı dayanışma içinde olması gerektiği ifade edildi.

Mitingin sonunda ise yüz binlerce insan, yürüyüş sırasında kurulan kortejlerde de sık sık söylenen, "bella ciao" (çav bella) marşını hep bir ağızdan büyük bir coşkuyla okuyarak faşistlere adeta gözdağı verdi. Hem sendika kortejlerinin hem de öğrenci gruplarının oldukça güçlü olduğu miting her yaştan insanı da bir araya getirdi. Güçlü bir antifaşist geleneğin olduğu ülkede insanlar faşist girişimlere ve organizasyonlara karşı kararlılıklarını sendikaların öncülüğünde bir kez daha ortaya koydu. 

Bültene kayıt ol