Küba’ya ambargoya da Küba’da rejimin baskılarına da hayır

16.07.2021 - 12:20
Haberi paylaş

Küba’da binlerce insan ekonomik istikrarsızlığı, yüksek yiyecek ve benzin fiyatlarına ve artan Covid-19 vakalarına duydukları öfkeyi göstermek için protesto düzenlediler.

Protestolar adanın batısındaki San Anronio’da başladı. Eylemlerin ülke geneline yayıldığı haberi başkent Havana’da öfkeli protestolara yol açtı. 

Protestocular kaldırım taşlarını sökerek polislere attılar ve hükümet yanlısı aktivistlerle de çatıştılar. 

Protestoculardan biri şöyle konuştu: “Açlık yüzünden buradayım; ilaç bulamadığımız için, elektrik kesintileri için, her şey eksik olduğu için buradayım.”

Dans öğretmeni olan Miranda Lazara ise “çok zor bir dönemden geçiyoruz, sistemin değişmesi gerekiyor.” dedi.

Gerçek

ABD ve ittifakları; bu gerçek, samimi duygulardan kesinlikle yaralanacaklar. İran ve Çin hâkimiyetindeki Hong Kong’da olduğu gibi, ABD karşıtı ülkelerde ne zaman halk ayaklanması olsa bu böyle olur. 

Böyle bir emperyalist müdahaleye sert bir şekilde karşı çıkmak gerekir. 

Ama bu, Küba hükümeti işçi ve yoksullara saldırdığında, hükümetin arkasında durmak anlamına gelmiyor. 

Polis protestoculara göz yaşartıcı gazlar ve coplarla saldırdı, birçok tutuklama yapıldı. Küba sol akımının önde gelen üyelerinin bir kısmı da tutuklananlar arasında. 

2019’da İngiltere’de sosyalist tartışmalarda konuşan Frank Garcia Hernandez ve LGBT+ haklarını savunan önemli bir online dergi olan Tremenda Nota’nın yöneticisi Maykel Gonzalez Vivero da tutuklananlar arasında.

Pazar günü Başkan Müguel Diaz-Canel “Hiç kimsenin durumumuzu manipüle etmesine izin vermeyeceğiz, savaş emri verildi, devrimciler sokaklarda”. dedi.

Abluka

Protestoları yönlendiren market raflarında yiyecek kalmamasına ve insanların temel ihtiyaçları için sıraya girmesine neden olan ekonomik kriz. 

Enflasyon artarken, Küba para birimi sürekli değer kaybetmekte. Bu durum turizmin azalması ile birleşince, Küba ekonomisi zorlandı. 

Hükümet, ekonomik krizi önlemek amacıyla, ekonomisini özel girişimlere açmaya karar verdi. Ama bu ülke ekonomisini batmaktan kurtaramadı. 

ABD on yıllardır Küba’ya ambargo uyguluyor. Yaptırımlar eski başkan Doland Trump tarafından daha da sıkılaştırıldı ve bu da krizin büyümesine katkıda bulundu. 

Şimdiki başkan Joe Biden, Küba ve ABD arasındaki ilişkileri istikrara kavuşturmak yönünde sözler verirken, yaptırımlar hala devam ediyor. 

Biden’ın çevresindekilerin bir kısmı protestocuları desteklediğini hemen açıkladı. Ama bu destekleyici argümanlara rağmen, Beyaz Saray Küba halkının hakları ile ilgilenmiyor.  

Aksine, Biden’in ekibi Küba hükümetini yasadışı kılmak ve kendi kontrolünü genişletmek ile daha fazla ilgili. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol