21. yüzyılda kapitalizmin vahşeti: Dünyada çocuk işçi sayısı 160 milyona çıktı

10.06.2021 - 13:09
Haberi paylaş

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF'in birlikte hazırladığı rapor, 21. yüzyılda çocuk emeği sömürüsündeki artışı gözler önüne serdi.

Çocuk İşçiliği: 2020 Küresel Tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol başlıklı rapora göre:

- Dünya genelinde çocuk işçi sayısı 20 yılda ilk kez yeniden yükselişe geçti.

- Dünyadaki çocuk işçilerin sayısı 160 milyona yükseldi. 2020 yılı başında kaydedilen bu sayı, dört yıl önceye göre 8 milyon 400 bin daha fazla.

- 2000 ile 2016 arasında dünyadaki çocuk işçi sayısı 94 milyon azalmıştı. Çocuk işçilerin nüfusa oranı da. 2020 yılında ise çocuk işçilerin nüfusa oranı 2016 yılındaki seviyeye hemen hemen yakın olarak ölçüldü. Bunun sebebi dört yıl içinde gerçekleşen nüfus artışı. Yani çocuk işçi sayısı artıyor.

-  "Çocuk işçiliğini sona erdirme mücadelesinde zemin kaybediyoruz" UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore'a göre 2022 yılında 9 milyon fazla çocuk işçi daha işgücüne katılacak. Pandeminin yarattığı yoksulluk, çocuklarının çalıştırılmasını körüklüyor.

- UNICEF'in istatistik uzmanı Claudia Cappa'ya göreyse çocuk emeği sömüründeki artış çok daha büyük olacak: "Tasarruf önlemleri ve diğer faktörler nedeniyle işçi çocukların sayısı gelecek yılın sonuna kadar 46 milyon daha artabilir."

- En vahim bilgi ise çocuk işçilerinin yarısının 5-11 yaş arasındaki çocuklar olması.

- Rapora göre çocuk işçilerin üçte ikisi erkek. Ancak ev içi çalışma esas alındığında kız çocuklarının oranı daha da artıyor.

- En fazla işçi çocuk dünyanın yoksul bölgesi olan Sahraaltı Afrika ülkelerinde. Her dört çocuktan biri işçi. Bu oran Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde ise yüzde 2,3.

- Çocukların çalıştırıldığı sektörlerin başında ise rapora göre tarım geliyor. 112 milyon ile dünyadaki çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 70'i tarımda çalışıyor. Yüzde 20'lik bir kesim hizmet sektöründe yüzde 10 ise endüstride istihdam ediliyor.

- Rapora göre tehlikeli iş kollarında çalışan 5 ila 17 yaş arasındaki çocukların sayısı 2016-2020 arasında 6,5 milyon artarak 79 milyona yükseldi. 

Bu rapordan çıkartabilecek tek sonuç, çocuk emeği sömürüsünün ortadan kaldırılması için kapitalizme karşı mücadelenin büyütülmesinin gerekliliği

Bültene kayıt ol