Faslı göçmenler zor koşullarla karşı karşıya

21.05.2021 - 16:32
Haberi paylaş

Faslı göçmenlerin 17 Mayıs'ta gece yarısından itibaren başlattıkları ve Fas yönetiminin göz yumduğu geçiş devam ediyor. Fas’tan, İspanya’nın Kuzey Afrika’daki sömürgesi Ceuta kentine yüzerek ya da yürüyerek son iki günde 8 binden fazla kişi geçti.

Aileler açık denizden geçmeye çalışırken, dramatik sahneler ortaya çıktı. İspanyol görevliler denizde mahsur kalan küçük bir kız çocuğunu kurtardılar. Bir Faslı çocuk, plastik şişelere tutunarak yüzdü ve sınırı geçti. Öte yandan Ceuta kentine geçmek isteyen Faslı gençler ile geçişlerine izin vermeyen güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

İspanya İçişleri Bakanlığı, Ceuta kentine 17 Mayıs'tan bu yana geçiş yapan 8 bin kadar göçmenin çoğunluğunu Fas'a geri gönderdiğini açıkladı.

Fas yönetimi, halkının ticaret yaparak geçimini sağladığı Fnideg kenti ile İspanya idaresindeki Ceuta kenti arasındaki sınır kapısını Aralık 2019'da kapatmıştı. Bu tarihten itibaren sosyal ve ekonomik kriz yaşayan kent sakinleri, şubat ayında yaşam koşullarını protesto etmek için gösteriler düzenlemişti.

1976 yılına kadar İspanyol sömürgesi olan, daha sonra Fas’ın işgal ettiği Batı Sahra bölgesinde; 1973 yılından beri Polisario Kurtuluş Cephesi bağımsızlık için savaşıyor. Batı Sahra konusunda İspanya-Fas arasında dönem dönem gerginlikler yaşanıyor.

Bültene kayıt ol