Danimarka'da sınır dışı etmelere karşı Suriyeli mültecilerle dayanışma eylemleri

21.05.2021 - 16:21
Haberi paylaş

Danimarka’da sosyal demokrat hükümet, daha önce iltica talebini kabul ettiği Suriyelileri mültecileri sınır dışı etmeye başladı. Hükümetin ırkçı tutumuna karşı 24 şehirde mültecilerle dayanışma eylemleri yapıldı.

Toplam nüfusu 5,8 milyon Danimarka, 2013'te patlak veren Suriye savaşıyle bile can güvenlikleri kalmayan 35 bin Suriyeli mülteciyi ev sahipliği yapıyor.

Hükümet sınırdışı etmelere gerekçe olarak Suriye’de durumun düzeldiğini, geri dönüş koşullarının oluştuğunu ileri sürüyor. 

Hapishanelerinde binlerce kişinin bulunduğu, binlerce kişinin idam edildiği, iç savaşın devam ettiği Suriye’de durumun normal olmadığı ise bariz bir gerçek.

Gittikçe güçlenen, üçüncü büyük parti olan sağcı Danimarka Halk Partisi, göçmen düşmanlığı yapıyor. İktidardaki sosyal demokrat koalisyon da sağcı oylardaki artışı gerekçe göstererek, göçmen düşmanı politikalar izlemeye başladı ve son kararıyla Avrupa'daki aşırı sağ partilerden farksız bir konuma geldi.

Öte yandan dünyanın her yerinde olduğu gibi Danimarka'da da mültecilerin dostları, ırkçılık karşıtları ve sosyalistler var.

Eş zamanlı dayanışma eylemleri

Hükümetin sınır dışı  kararını protesto etmek için Danimarka’nın 24 yerleşim biriminde eş zamanlı eylemler yapıldı.

Göçmen haklarını savunan dernekler ve Uluslararası Af Örgütü’nün çağrısıyla bir araya gelen insan ve mülteci hakları savunucuları, Danimarka Hükümeti’nin tek taraflı olarak verdiği ülkede kalma izninin iptalini protesto etti.

Gösterilerde, Danimarka Hükümeti ve Göçmen Bürosu’nun mültecileri sınır dışı etme kararlarının derhal durdurulması talep edildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Suriyeli mültecilerin ülkelerine gönderilmelerinin tehlikeli olduğuna, zorla göndermenin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna vurgu yapıldı. 

Gösteriyi örgütleyen kuruluşlar, Suriyelilerin sınır dışı edilmelerinin engellenmesi için “Vatandaşlık Kapsamında” adıyla başlatılan imza kampanyasına katılım çağrısı yaptı.

Danimarka Göçmen Bürosu, geçtiğimiz aylarda Suriye’nin başkenti Şam ve çevresinde koşulların iyileştiğini ileri süren bir raporun ardından, Suriyeli mültecilerin oturma izinlerini yeniden gözden geçirme kararı almıştı. Göçmen Bürosu, iltica talebi yeniden değerlendirilen 600 mültecinin 200’ünün Danimarka’daki sığınma iznini iptal etmişti. 

Bültene kayıt ol