Fransa’da Filistin'le dayanışma eylemleri, gösteri yasağına rağmen sürüyor

16.05.2021 - 12:33
Haberi paylaş

Fransa İçişleri Bakanlığı ülkenin belirli bölgelerinde Filistin’in özgürlüğü için düzenlenecek gösterileri yasaklamıştı. Paris’in de içinde bulunduğu Île-de-France ve Marsilya’nın da içinde bulunduğu Bouches-du-Rhône bölgelerinde yasağa rağmen İsrail’in Filistin’in halkına uyguladığı işkenceyi ve vahşeti protesto etmek isteyen insanlar sokaklara döküldü.

Paris’te polis gösterilere müdahale etti ve çatışmalar yaşandı. Göstericiler, polisin saldırısını kurdukları barikatlarla engellemeye çalıştı ve baskıya rağmen Place de la République’te toplandılar ve Filistin için özgürlük istediler. Lyon, Strasbourg, Bordeaux, Lille ve Nimes gibi diğer şehirlerde ise gösteriler yasaklanmadı ve olağan şekilde yapıldı. 

Neden yasaklanmış olabilir? 

Gösterilerin yasaklanmasının ardında yatan nedenlerden biri de, Fransa devletinin Müslüman vatandaşlarına karşı baskı uygulaması. Geçtiğimiz aylarda meclisteki oylamayla geçirilen Séparatisme, yani Bölücülük yasası özellikle Müslüman toplulukları hedefliyor ve onların birçok dini pratiğini kısıtlıyor. Bu kısıtlamaların arasında, çocuğunu okuldan almak isteyen annelerin başörtüsünün yasaklanması yer alıyor çünkü artık okulların çevresinde başörtüsü takmak yasak. Bu yasayla birlikte birçok cami de bölücülükle suçlanıp kapatıldı. Fransa’da Filistin’i desteklemek için sokağa dökülen grupların başında Müslümanlar geliyor. Açıkça İsrail’i destekleyen Fransa, bir kere daha kendi toplumunda büyük yer kaplayan ve bir gerçeklik olan Müslüman topluluğunun varlığını reddedip bunu şiddetle bastırmak istiyor. 

İsrail’in Filistin işgali şu anda ne durumda? 

İsrail, geçtiğimiz gün Hamas’ın yöneticilerinin içinde bulunduğu iddiasıyla Katarlı El Cezire medya ofisinin bulunduğu binayı roket atarak imha etti ve birçok sivilin ölümüne sebep oldu. 

Roketin atılacağından haberi olmayan ve yan binada yaşayan, Ramazan bayramını kutlamak için bir araya gelen sekiz kişi bu saldırının sonucunda yaşamını yitirdi. Yalnızca beş aylık olan Omar yıkıntıların arasından kurtarıldı.

İsrail, ne olursa olsun “gerekli oldukça” saldırılara devam edeceğini açıkladı.

Bültene kayıt ol