Dayanışmanın gücü: İskoçya’da polis mültecileri sınır dışı edemedi

14.05.2021 - 11:13
Haberi paylaş

Glasgow’un Pollokshields bölgesine polis ekipleri baskın yaptı, iki Hindistan göçmeni sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı. Halkın sokağa çıkması ve 7 saat süren eylemler sonucu, devlet kararından geri adım attı, göçmenler serbest bırakıldı.

Irkçılık karşıtı aktivistler ve yerel halk, mahallede bir zafer yürüyüşü düzenledi.

Serbest bırakılan göçmenlerden Lakhvir Singh, “Bizi destekleyen herkese çok teşekkür ediyoruz. Habersizce baskın yapıldı ve polis minibüsüne bindirildik. Kaderim beni, insanların birbirine bu kadar bağlı olduğu buraya getirdiği için mutluyum. İçlerinden birine bir şey olduğunda hemen sokağa çıktılar” dedi.

Perşembe günü sabah 10’dan itibaren, yerel dayanışma ağı, Göçmenlik Yürütme Timi’nin minibüsünün etrafını çevirdi. Bir kişi, 8 saat boyunca minibüsün hareket etmesini engelleyecek şekilde yere yattı. Bunun üzerine takviye polis güçleri olay yerine geldi. Ancak dayanışma gösteren insan sayısı da saatler geçtikçe arttı. Minibüsü kuşatanlar “Buralar bizim mahallelerimiz”, “Onları serbest bırakın” sloganları attılar.

Glasgow Stand Up to Racism inisiyatifinden (Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk) Ruby Hirsch, “Bu şehirde, halkın sokağa çıkarak baskınları durdurması geleneğine sahibiz ve daha önce bu insanlık dışı uygulamayı mağlup ettik. Bayram günü yerel halktan bu kadar çok kişinin buraya geldiğini görmek ilham verici. İçişleri Bakanlığı’nın ve İskoç polisinin yanına bunu kâr bırakmayacağız” dedi. 

(Video) Mültecilerin serbest bırakılma anı:

(Video) Mahallede düzenlenen zafer yürüyüşü:

Bültene kayıt ol