Büyük ilaç şirketleri, Hindistan'ın koronavirüs felaketinden para kazanmak istiyor

24.04.2021 - 10:44
Haberi paylaş

Hindistan, günde 2 binden fazla insanı öldüren bir Covid-19 fırtınasının pençesinde. Ancak ülkenin önde gelen iki ilaç firması için bu yas tutma zamanı değil, para kazanma zamanı.

Büyük ilaç patronları, hükümetin koronavirüs aşıları üzerindeki fiyat sınırlarını kaldırmasını talep ediyor, böylece açıkça "süper kârlar" olarak tanımladıkları şeyi yapabilirler.

Sonuç, aşıların çok daha pahalı hale gelmesi ve bazı fiyatların yaklaşık yüzde 700 artması olacak.

Yüz milyonlarca fakir insan için bu, aşırı fiyatlar anlamına gelecek. Böylece hastalanma ve hatta ölme ihtimali çok daha yüksek olacak.

Buna rağmen Narendra Modi'nin aşırı sağ hükümeti bu hafta patronların şartlarını kabul etti.

Şu anda iki büyük Hint ilaç firması hükümete tedarik sağlıyor ve bir şirket de şişeleri bölgesel eyaletlerin aşılama programlarına dağıtıyor.

Ancak, son haftalarda aşılananların sayısı önemli ölçüde düşerken, aşı üretimi de düzensizleşti. İlaç firmaları, aşı fiyatlarının serbestleştirilmesiyle bu sorunun çözülebileceğini söylüyor.

The Serum Institute Covishield aşısını hükümete doz başına 1,43 sterline satarken, Bharat Biotech Covaxin'i 1,96 sterline satıyor.

Ancak The Serum Institute patronu Adar Poonawalla daha fazlasını kazanması gerektiğini düşünüyor. "En az 9,53 sterlin" diyor.

Fiyat

Mevcut fiyat hakkında konuşurken, “Doz başına bugün hala karlı mı? Evet kesinlikle." Ancak hızla ekledi, "Kâr etmiyoruz demem, ama süper kâr dediğimiz şeyi feda ettik."

Poonawalla, normal kârdan memnun olacağını, ancak yalnızca "geçici bir süre" için olacağını söyledi. Süper kârlar konusunda, "Bu kârları birkaç ay sonra her zaman elde edebiliriz" dedi.

Firmalar şimdi 300 milyon dozun - sadece en savunmasız insanları iki dozla karşılamaya yetecek - orijinal fiyattan satılacağını kabul ettiler. Ancak bundan sonraki tüm dozlar "piyasa fiyatı" üzerinden tahsil edilecek.

Hindistan'daki piyasa oranı şu anda Pfizer için doz başına 14 sterlin ile Johnson & Johnson için 7,20 sterlin arasında değişiyor. Poonawalla, ürünü için 10 sterlin altında yaklaşık 1.000 rupi almak istiyor.

Aşı pazarının serbestleştirilmesi aynı zamanda gelecekte eyalet hükümetlerinin mevcut her türlü malzeme için özel tıbbi hizmet sağlayıcılarla rekabet etmek zorunda kalacağı anlamına da gelecektir. Onlarla da fiyat konusunda rekabet etmek zorunda kalacaklar.

İlaç firmaları kâr için kaba bir oyuna giriyor, ancak Modi hükümeti için oyun farklı.

Ülkenin başarısız olan aşılama programının suçunu Modi'den yerel eyalet hükümetlerine kaydırmak istiyorlar. Bunların aşı fiyatlarını büyük ölçüde sübvanse etmesi olası değildir.

Aşıların azaltılmasının tek bir sonucu var. Virüs yayılmaya devam edecek ve potansiyel olarak daha tehlikeli türlere dönüşmeye devam edecek.

Küresel Güney'de kapitalizmin dünyanın imdadına yetişmesini ümit edenler büyük bir hayal kırıklığına uğrayacak.

Bültene kayıt ol