Almanya: Sol Parti (Die Linke) eş başkanlığına iki kadın seçildi

28.02.2021 - 11:48
Haberi paylaş

Almanya'da dün yapılan Sol Parti (Die Linke) parti kongresinde, eş genel başkanlığa Janine Wissler ile Susanne Hennig-Wellsow seçildi. Devrimci sosyalist Wissler, partisine “işsizlik, yoksulluk, adaletsizlik ve faşizmle mücadele” çağrısında bulundu.

Dün çevrimiçi olarak gerçekleştirilen parti kongresinde, Sol Parti yeni eş başkanı olarak Hessen Eyalet Meclis Grubu Başkanı Janine Wissler ile Thüringen Parti Teşkilatı Başkanı Susanne Hennig-Wellsow seçildi. Wissler delegelerin %84,2’sinin, Hennig-Wellsow da %70,5’inin oyunu aldı. Böylelikle Almanya'da ilk kez bir partinin genel başkanlığını iki kadın üstlenmiş oldu. 

Sonuçların belli olmasının ardından konuşan Hennig-Wellsow, partisine federal hükümette görev alma çağrısı yaptı. "Artık bizi bekletmeyin! İnsanların bizi bekleyecek zamanı yok" diyen Hennig-Wellsow, "Siyah-yeşil mi (Hristiyan Birlik-Yeşiller)yoksa kırmızı-kırmızı-yeşil mi (Sosyal Demokrat Parti-Sol Parti-Yeşiller) bir koalisyon kurulacak, bu bizim elimizde" dedi.

Janine Wissler ise yaptığı antikapitalist içerikli konuşmada neoliberalizmi eleştirdi, sağlık sektöründeki düşük ücretlerden ve kimsenin aklına bile gelmeyen işsizlerden söz etti. Wissler, her üyenin partiye "yoksullukla, adaletsizlikle, savaşla ve faşizmle mücadele için" partiye girdiğine dikkat çekerek bu ortak noktaların unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Sol Parti, partinin 2012'den bu yana eş başkanlığını yürüten Katja Kipping ile Bernd Riexinger'in görev süresinin sona ermesi nedeniyle kongre düzenlemişti. Kipping ile Riexinger'in görev süresinin geçen haziran ayında dolmasına karşın koronavirüs pandemisi nedeniyle parti kongresi iki kez ertelenmişti.

Bültene kayıt ol