Filistinlilere karşı Apartheid rejimi

20.02.2021 - 12:52
Haberi paylaş

İsrail devleti, Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilere gönderilen 2.000 doz koronavirüs aşısını engelliyor. Parlamentoda ise politikacılar aşıları Hamas’a karşı şantaj malzemesi olarak kullanmayı tartışıyor.

İsrail askerleri hafta başında yola çıkması planlanan aşıların Batı Şeria’dan Gazze’ye taşınmasını durdurdu ve Filistin Özerk Yönetimi’nin (FÖY) bu gönderi için izin almamış olduğunu iddia etti.

İsrail hükümetinin bazı üyeleri aşıların Gazze’ye girişine ancak Hamas bazı ödünler verdiği taktirde izin verilmesi gerektiğini savunuyor.

Batı Şeria ile Gazze Şeridi’ni 1967’de işgal eden İsrail, elli küsur yıldır iki bölgeyi de askeri denetim altında tutuyor. Batı Şeria hala işgal altında, Hamas yönetimindeki Gazze ise 2007’den beri abluka altında.

İsrail hükümeti nüfusun dörtte birine iki doz aşı yapılmış olmasıyla övünüyor. Ama İsrail kontrolü altında yaşayan 5 milyon Filistinli için aşı kampanyası doğru dürüst başlamış bile değil.

Haftalarca süren tartışma ve eleştirilerin ardından, İsrail şubat ayı başında Filistin Özerk Yönetimi’ne 5 bin doz aşı vermeyi kabul etti. 

Filistinli nüfusun geri kalanı için aşı bulmayı FÖY’e bıraktı. Gönderilmesi engellenen aşılar FÖY’ün Rusya’dan getirttiği 10 bin doz aşının ilk kısmı.

İsrail’in verdiği ve FÖY’ün getirttiği aşıların azlığı, sağlık çalışanları dışında hiçbir Filistinlinin aşı olamaması anlamına geliyor.

İsrail hükümeti Filistinlilerin aşılanmasından kendisinin değil FÖY’ün sorumlu olduğunu iddia ediyor. Ancak, bu son olayın da gösterdiği gibi, FÖY’ün ne yapıp ne yapamadığı tamamen İsrail devletinin kontrolünde.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol