İtalya’da zenginler için seçimsiz hükümet kuruldu

13.02.2021 - 14:08
Haberi paylaş

İtalya'da eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi tarafından kurulan yeni hükümet bugün yemin ederek göreve başlayacak.

2019’da kurulan hükümetin çökmesinin ardından, İtalyan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella “Ülke seçimleri kaldıracak durumda değil” diyerek Draghi’yi hükümet kurması için görevlendirmişti.

2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya, Covid-19 salgınının da en çok vurduğu yerlerden biriydi.

İtalyan egemen sınıfı için çözüm işçilere saldıracak “tasarruf” tedbirlerini hayata geçirecek bir hükümetteydi ve bir önceki hükümet oy kaybedeceği ve rakiplerinin önünü açacağı kaygısıyla bunu yeterince yapamamıştı.

Mario Draghi, Avrupa’nın finans sektörlerinin ve zenginlerinin temsilcisi olarak göreve çağrıldı. 

İtalya, önümüzdeki beş yılda hibe ve borçlarla AB’den 175 milyar dolar alacak. Ve bunların karşılığında “reform” programını hayata geçirmesi, yani işçilerin gelirlerinde ve sosyal harcamalarda kesintilere gitmesi bekleniyor.

Draghi'nin kabinesindeki 23 bakanlık pozisyonundan 8'i teknokratlardan oluşacak. Hükümete, 2000’lerde kurulduğunda AB karşıtı sol bir pozisyonda yer alan ancak daha sonra “sistem karşıtlığı” adına aşırı sağcılarla ittifak yapan Beş Yıldız Hareketi, merkez sol Demokratik Parti, aşırı sağcı Kuzey Ligi, sağcı Berlusconi’nin Forza Italia partisi destek veriyor.

Hükümet bugünkü yemin töreninin ardından gelecek hafta içinde parlamentoda güvenoyuna sunulacak.

Bültene kayıt ol