İngiltere’de öğretmenler kazandı

12.01.2021 - 10:38
Haberi paylaş

Koronavirüs salgınının şiddetli şekilde yaşandığı İngiltere'de öğretmenlerin mücadelesi...

İngiltere’de virüsün mutasyon geçirerek daha kolay bulaşır hale gelmesiyle birlikte hem günlük vaka sayısında hem de hastaneye kaldırılan hasta sayısındaki hızlı artışın ardından bir kez daha en erken Şubat ortasına kadar ulusal çapta tecrit ilan edildi. Salgının yayılmasını durdurmak için tecrit ilan edilmesi öncelikle öğretmenlerin yılbaşı tatilinin ardından okulların açılmaması için verdiği mücadele sayesinde oldu.

İngiltere’de Kasım ayında ilan edilen bir aylık tecritin ardından Aralık ayında hayat yeniden normale dönmüştü. Ancak o bir aylık tecrit sırasında hemen her yer kapanırken sadece okullar açık kalmıştı. Hükümet okulların her ne olursa olsun açık kalmasında ısrar ederken virüsün okullar aracılığı ile yayılmasını engellemek için hiçbir önlem almadı. Okullarda yaygın test yapmadı, özellikle liselerde maske zorunluluğu getirmedi. Okulların açık kalmasının iki nedeni vardı; birincisi ailelerin işe gidebilmesini ve çalışabilmesini sağlamak, ikincisi ise hayatın normal şekilde işlemeye devam ettiği hissini yaratarak insanların para harcamaya, alışveriş yapmaya devam etmesini sağlamak. 

Hükümetin, en başından beri, virüsün yayılmasını önlemek için gereken önlemleri almaktaki gönülsüz tutumu nedeniyle İngiltere’de virüsün yayılımı hiçbir zaman durmadı. Ancak bir süre önce virüsün mutasyon geçirmesi ve yüzde 50-70 daha bulaşıcı hale gelmesiyle zaten kötü olan durum daha da kötüleşti. Günlük vaka sayısı 50 binin üzerine çıktı. Hükümet yine gönülsüz olarak okullar dışında her yeri kapatarak önlem almaya çalıştı. İtirazlar üzerine önce sadece Londra’daki okulları on beş gün kapatacağını söyledi. Bunun üzerine Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) hemen bir toplantı çağrısı yaparak okulların öğretmenler için güvenli olmadığını, bu durumda okullara dönmemenin öğretmenlerin yasal hakkı olduğunu söyledi, sadece Londra’daki değil tüm ülkedeki öğretmenleri 4 Ocak Pazartesi günü okullarına gitmemeye çağırdı. 2 Ocak Cumartesi günü NEU’ya 6 bin yeni öğretmen üye oldu. Yine hafta sonu Zoom üzerinden yapılan (NEU) Ulusal Eğitim Sendikası toplantısına 40.000 kişi katıldı, toplantıyı 400 bin kişi izledi. Bunun üzerine hükümet bugün sadece Londra’daki değil, tüm ülke çapındaki okulları kapatma kararı alarak bir kez daha ulusal tecrit ilan etti. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol