Trump kışkırttı, faşistler Kongre binasını bastı

07.01.2021 - 09:53
Haberi paylaş

3 Kasım’daki başkanlık seçimlerini kaybeden ırkçı Donald Trump’ı destekleyen faşistler, Washington’da Kongre binasını bastı.

Çıkan çatışmalarda 4 kişi öldü, 52 kişi gözaltına alındı.

Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu sırasınsda, Trump destekçileri Kongre binasının dışında protesto düzenledi. Seçimleri kaybeden eski başkanın konuşmasının ardından Trump destekçileri polis barikatını aşarak Kongre binasını bastı. Trump konuşmasında “Ülkemizi zayıflıkla geri alamayacaksınız. Güç göstermek zorundasınız” demişti.

Joe Biden, baskının ardından yaptığı açıklamada Donald Trump’ı televizyona çıkıp açıklama yapmaya çağırdı. Donald Trump da Twitter hesabından yayımladığı video ile destekçilerine "Evinize dönün" çağrısı yaptı. Kızı Ivanka Trump ise baskıncıları “Amerikan vatanseverleri” olarak tanımlayan bir tweet attı, daha sonra bunu sildi.

Polis görevini yapmadı

Kongre binası 4 saatte boşaltıldı ve Washington’da 15 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Çatışmalarda 4 kişi öldü. Baskına karşı Ulusal Muhafızlar görevlendirilid. Bunun emrini Trump’ın değil Başkan Yardımcısı Mike Pence’in verdiği iddia ediliyor.

Kongre binasını basan göstericiler köleliği simgeleyen Konfederasyon bayrakları ve “Benim başkanım Trump” pankartları taşıyorlardı. Polis ise aşırı sağcılara yeterince müdahale etmemekle eleştiriliyor. Bazı polislerin baskını gerçekleştiren Trump destekçileriyle çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyaya yansıdı. Black Lives Matter protestocularına ve sığınmacılara yoğun şiddet uygulayan polis, Proud Boys ve benzeri Trump destekçisi gruplara aynı muameleyi yapmadı.

Trump destekçilerinin birleştiği MAGA (Make America Great Again-Amerika’yı Tekrar Büyük Yapalım) adlı grup Salem, Austin, Sacramento, Atlanta, Los Angeles, Olympia, Columbus ve Topeka gibi başka eyelet başkentlerinde de terör estiren eylemler gerçekleştirdi.

Trump yenilgiyi kabul etmiyor

ABD Temsilciler Meclisi'nin Yargı Komitesi'ndeki Demokratlar, Mike Pence'e Anayasa'nın 25. maddesini yürürlüğe sokarak Trump'ı görevden alması çağrısı yaptı. Baskının ardından Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Matt Pottinger, Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta ve Melania Trump'ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham istifa etti.

Cumhuriyetçi Parti'nin etkili senatörlerinden olan Lindsey Graham, ABD'nin meşru liderinin Joe Biden olduğunu ifade etti. Trump daha önce “Yenilgiyi kabul etmeyeceğim ve mücadele edeceğim” demişti.

Tehlikeli miras

Trump’ın hem gezegene hem dünyanın yoksul ülkelerine başkanlığı boyunca yaptığı sayısız kötülük var. İklim inkarcılığı bu kötülüklerinden birisi örneğin. Gezegeni fosil yakıtlarla imha eden şirketlerin çıkarından başka hiçbir şeyi gözü görmeyen bir sağcı Trump. Ama ABD halkları ve yoksulları açısından Trump çok tehlikeli bir kapıyı araladı. ABD’de sağcı sokak çetelerinin, radikal silahlı sivil sağcı grupların ulusal ölçekte faşist bir parti olarak şekillenmesinin ve örgütlenmesinin zeminini yarattı. Haklarını arayan ABD’liler ya da ABD’ye girmek için sınırlarda beklemek zorunda kalan göçmenler, silahlı ve bizzat ABD başkanının desteğini aldıkları için özgüvenleri yüksek bu faşist grupların saldırılarıyla çok daha sık karşılaşmaya başladı. Trump gitse de arkasında bıraktığı bu miras ABD’de sosyalistlerin en çok dikkat etmesi gereken tehlike olarak görülüyor.

Bültene kayıt ol