Ülkenin 100 ayrı noktasında yapılan eylemlerde on binlerce kişi, Meclis'te kabul edilen “Küresel Güvenlik” yasa tasarısını ve ülkede artan polis şiddetini protesto etti.
Söz konusu yasa tasarısı, "fiziksel veya psikolojik bütünlüğüne" zarar vermek niyetiyle polisin görev sırasında filme çekilmesinin cezalandırılmasını öngörüyor.
Siyah müzik prodüktörü Michel Zecler’in üç polis memuru tarafından darp edildiğine ilişkin görüntülerin perşembe günü sosyal medyada yayınlanması, ülkede polis şiddetine yönelik tepkileri artırmıştı. Yine geçtiğimiz günlerde polisin mültecilere yönelik şiddeti de büyük tepki topladı. Fransa’da Sarı Yelekliler eylemine haftalarca uygulanan şiddet de hâlâ hafızalarda.
Basın kuruluşları, sendikalar ve insan hakları derneklerinden oluşan 'Genel güvenlik yasasına hayır' Kolektifi, Cumartesi günü ülkenin her yanında eylem çağrısı yaptı.
On binler sokakta
Polis en başta Paris’teki Republique Meydanı’nda yapılacak gösteriye izin vermemek istedi. Ancak bu karar yetkili bir mahkeme tarafından bozulunca, eylemciler yürüyüşlerini gerçekleştirebildiler. Paris’teki gösteriye yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.
Nation Meydanı'na kadar yapılan yürüyüşte “Macron istifa” sloganları atıldı. Polis şiddetine karşı başlayan protestolarda Merkez Bankası ateşe verildi. Alevler binanın içine ulaşmazken, Merkez Bankası’nın hemen yanında bulunan bar, kafe ve bir gazete büfesi alevlere içerisinde kaldı.
Eylemlere katılanlar, ellerinde geçtiğimiz günlere Meclis'te yapılan oylamada yasa tasarısına “evet” oyu veren milletvekillerinin fotoğraflarını taşırken, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e istifa çağrısında bulundu. Polis, Paris’te yapılan eylemde göstericilere saldırdı.
Protestoda “Polis şiddetini durdurun” ve “Bizi polisten kim koruyacak?” gibi dövizler de vardı.
Lille, Rennes, Montpellier, Bordeaux, Lyon, Strasbourg ve Marsilya'da da gösteriler düzenleniyor.
Yasa tasarısına karşı geçtiğimiz hafta sonu da kitlesel gösteriler düzenlenmişti.
Tartışmalı yasa tasarısı ve hükümetin geri adımları
Hükümetin yürürlüğe koymaya hazırlandığı tasarı, bir polis memurunun veya bir jandarmanın "yüzünün görüntüsünü veya diğer kimlik unsurlarını" paylaşanların bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.
Tepkilerin artması üzerine Başbakan Jean-Castex, güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan tartışmalı tasarının 24. maddesinin yeniden yazılması için bağımsız komisyon oluşturulacağını açıklamıştı.
Macron, siyah müzik prodüktörü Zecler’e saldırı görüntülerinin kabul edilemez olduğunu ve kendilerini utandırdığını açıklamıştı. Şiddet uygulayan dört polis gözaltına alındı.
Republique Meydanı’ndaki Afgan mültecilerin kampını vahşice dağıtan polisler hakkında da soruşturma başlatıldığı duyuruldu.