Brezilya yerel seçimlerinde ırkçı Bolsonaro'nun adayları yenildi

17.11.2020 - 08:56
Haberi paylaş

Kutuplaştırıcı, ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik, iklim krizi ve salgın inkarcısı Jair Bolsonaro, yerel seçimlerden yenilgiyle çıktı.

15 Kasım günü yapılan seçimlerde Brezilya'nın önemli şehirlerinde Bolsonaro’nun adayları yenildi. Merkez sağ ve sol adaylar ise yükselişe geçti. Altı eyaletin başkentinde Bolsonaro’nun destek verdiği sağcı adayın dördü yenildi.

Amazon şehri Manaus'ta, Bolsonaro'nun yakın arkadaşı Alfredo Menezes beşinci oldu. Recife'de, Bolsonaro'nun, Brezilya'nın kuzeydoğusunu “komünizm”den kurtaracağını söylediği Patrícia Domingos dördüncü oldu. Brezilya'nın üçüncü şehri Belo Horizonte'de, Bolsonaro’nun 23 yaşındaki muhafazakâr adayı Bruno Engler, görevdeki Alexandre Kalil’in oyların %63’ünü almasıyla yenildi.

Brezilya’nın en büyük ve ekonomik açıdan en güçlü şehri olan São Paulo’da ise Bolsonaro’nun desteklediği Celso Russomanno kaybetti. Merkez sağ aday Bruno Covas ve sol aday Guilherme Boulos ise 29 Kasım'da ikinci turda karşı karşıya gelecekler. São Paulo valisi João Doria, "Demokrasi kazandı ve Bolsonaro kaybetti" dedi. Rio’nun Evanjalist belediye başkanı Marcelo Crivella ikinci tura çıktı ama kaybedeceği öngörülüyor. 

Bolsonaro’nun kuzeni Marcos Bolsonaro, Jaboticabal kasabasının belediye başkanı olmak için katıldığı seçimde sadece 1.340 oy (toplamın %4'ü) alarak yenildi. Bolsonaro’nun oğlu Carlos, Rio’nun belediye meclisinde ikinci dönemini garantiledi ancak son seçimden 36.000 daha az oy aldı ve Rio’nun en çok oy alan meclis üyesi unvanını bir sosyaliste karşı kaybetti.

Güneydeki Brusque kasabasında ise “Donald Trump Bolsonaro” adıyla kampanya yapan bir aday meclise seçilemediği gibi sadece 107 oy aldı. Seçimi 128. sırada bitirdi.

Bolsonaro ise Trump’ın yolundan giderek sonuçların 2022'de gerçekleşecek başkanlık seçimleri için gayet iyi olduğunu ve sol için "tarihi bir yenilgi" olduğunu iddia etti.  

Bültene kayıt ol