Macaristan'da LGBTİ+ hakları kısıtlanıyor

16.11.2020 - 09:45
Haberi paylaş

Macaristan’da sağcı hükümetin verdiği anayasa değişikliği teklifine göre, sadece bir kadın ve erkekten oluşan çiftler çocuk evlat edinebilecek. 

Gelen tepkiler üzerine Adalet Bakanı Judit Varga bir açıklama yaparak, bu kararın “belirli biyolojik kanıtlara” dayandığını söyledi.

Macaristan hükümeti LGBTİ+ çiftlerin evlat edinmesini engelleyecek bir anayasa değişikliği için referanduma gitmeyi hedefliyor. Teklif edilen anayasa değişikliği ile yalnızca ailenin erkek ve kadından oluştuğu birlikteliklerde evlat edinmeye izin verilecek.

İktidardaki sağcı Macar Yurttaşlar Birliği (Fidesz) Partisi tarafından salı günü sunulan yasa tasarısına göre evlat edinmek için çocuğa toplumsal cinsiyet rollerinin "Hristiyan yorumunun" öğretilmesi şart olacak. 

Hükümet evliliği "bir kadın ve bir erkek arasındaki bir birliktelik" olarak tanımlıyor ve bunun "Macaristan'ın anayasal kimliği ve Hristiyan kültürünü yansıtmak zorunda olduğunu" söylüyor. 

Avrupa Birliği üye ülkelerinin ve insan hakları savunucularının tepkisi karşısında “Bütün insanlar bir kadın olan bir anneden ve bir baba olan bir erkekten doğar; bu gerçeğin tespit edilmesinin bile eleştirildiği tuhaf bir dünyada yaşıyoruz” diyen Adalet Bakanı Judit Varga “Macaristan eşcinsel çiftlerin kayıtlı birlikteliğini tanıyor ve anayasa değişikliği bunu değiştirmeyecek; ancak bu karar bu biyolojik kanıta dayanılarak alındı” diye ilave etti.

Sağcı Macar hükümeti, anayasadaki aile tanımına “anne bir kadındır ve baba bir erkektir” ifadesini eklemeye çalışıyor. Anayasa değişikliği teklifi, ülkedeki LGBTİ+ karşıtı gruplar ve Almanya’daki sağcı AfD Partisi tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bültene kayıt ol