Rus savaş uçakları Türkiye ile birlikte hareket eden Suriyeli muhaliflerin eğitim kampını vurdu.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin haberine göre Suriye Milli Ordusunun 78 askeri hava saldırısında hayatını kaybetti.
Muhalif askeri kaynaklara göre Suriye Milli Ordusu'nun parçası olan gruplardan Feylak el Şam'ın (Şam Lejyonu) İdlib'deki kampı vuruldu.
2014'te 19 İslamcı örgüt tarafından kurulan Şam Lejyonu, Suriye'deki Müslüman Kardeşler'e yakın bir örgüt, TSK'nın Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı Harekâtına katıldı.
İdlib'deki durum
Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki son şehir olan İdlib'te, Türkiye'nin kontrolündeki Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki çok sayıda büyük şehir, yıkıcı hava saldırılarının ardından, Rusya destekli Esad rejiminin eline geçmiş durumda.
Türkiye, Esad rejiminin ordusu tarafından kuşatılmış askeri gözlem noktalarını terk etmeye başladı.
Son yapılan ateşkes, rejimin saldırıları dışında, bölgenin genelinde uygulanıyordu.
2017-2020 döneminde yaklaşık 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarında Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.
Ortaklık bozuluyor mu?
Son dönemde Kıbrıs ve Karabağ konusunda diplomatik düzeyde karşı karşıya gelen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler giderek kopuyor mu?
Türkiye destekli muhaliflerin İdlib'de vurulması buna bir örnek mi?
Rusya savaş uçakları, 28 Şubat 2020 günü İdlib'e hava saldırısı düzenlemiş ve 33 Türk askeri hayatını kaybetmişti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "Önceden Rusya Federasyonu'nun sahadaki yetkilileriyle koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiş; ilk atışa müteakip uyarı yapılmasına rağmen, saldırı bir kez daha gerçekleştirilmiştir. Bu saldırılarda ambulanslar dahi vurulmuştur" demişti.
Buna rağmen Erdoğan yönetimi Putin ile ortaklığını devam ettirdi ve Rusya'dan satın aldığı hava savunma sistemi S-400’leri test etmeye başladı.
Suriye'de Kürt yönetiminin dağıtılması üzerine yapılan ABD-Rusya-Türkiye anlaşmalarının sonucu olarak Esad rejimi ve Moskova hâkimiyetini sağlamlaştırmış durumda.