Belarus’un diktatörüne Putin desteği

19.09.2020 - 11:58
Haberi paylaş

26 yıllık diktatör Lukaşenko’nun iktidarı yaygın gösteriler ve grevlerle sarsılırken, Belarus rejimine Putin’in desteği sürüyor.

Belarus’ta hileli seçimlerin ardından bir ayı aşkın süredir halk diktatörün gitmesi için mücadele ediyor. Kitlesel mitingler, işçi grevleri ve kadın eylemleri, Lukaşenko’yu köşeye sıkıştırmış durumda.

Rejime desteği ise Rusya veriyor. “Belarus düşerse Rusya da düşer” diyen Lukaşenko geçtiğimiz günlerde Putin’le bir görüşme gerçekleştirmişti.

Askeri ve finansal destek

Bu görüşmenin ardından, Putin, Belarus'a 1,5 milyar dolar değerinde devlet kredisi vereceklerini ve bu yardımın piyasalara olumlu yansımasını umduğunu söylemişti.

Bunun yanı sıra, Rusya ve Belarus silahlı kuvvetleri, 18 Eylül Cuma günü, Polonya sınırına yakın Brest bölgesinde ortak askeri tatbikat düzenledi.

Sınır bölgesindeki çalışmaların, 'Slav Kardeşliği' adı verilen ve 14-25 Eylül tarihlerini kapsayan tatbikatın provası olduğu kaydedildi.

Tatbikatta Rusya ve Belarus ordusundan 800 asker ile 170 askeri teçhizat birimi görev aldı.

Protestolar sürüyor

Belarus’ta protesto gösterileri ve devletin buna verdiği şiddetli yanıt devam ediyor.

Bu arada, muhalif liderlerden Maxim Znak, ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle tutuklanmasının ardından açlık grevine başladı.

Znak, Belarus muhalefetinin Koordinasyon Konseyi’nin bir üyesi. Bu gruptaki 7 kişinin 5’i ya hapiste ya da sürgünde.

Ayrıca, Belarus'un bağımsız birçok medya kuruluşu, cezaevine konulan gazetecilerle dayanışma için ana sayfalarını boş bıraktı.

Medya kuruluşları boş kalan manşetlerine, bünyelerinde çalışan ve artık hapiste olan gazetecilerin isimlerinin yer aldığı bir ilan yerleştirdi.

 

 

Bültene kayıt ol