Belarus’ta diktatörle işçiler arasındaki mücadele sürüyor

23.08.2020 - 10:01
Haberi paylaş

26 yıllık devlet başkanı Aleksander Lukaşenko’nun hileli seçimlerinin ardından başlayan protesto gösterileri, işçi grevleriyle devam etmişti. Diktatör şimdi grev yapan fabrikaları kapatmakla tehdit ediyor.

Belarus’ta en rejim yanlısı görünen fabrikalarda dahi grevler yaşanmış, kitlesel işçi eylemleri düzenlenmiş, Lukaşenko gittiği bir traktör fabrikasında işçiler tarafından protesto edilmişti.

Lukaşenko, muhalefetin geçtiğimiz günlerdeki genel grev çağrısı üzerine, grev kararı alınan fabrikaların kapatılacağını ve işçilerin kovulacağını dile getirerek “Bir fabrika çalışmıyorsa o zaman pazartesi günüden itibaren kapısına kilit vuralım” dedi.

Minsk’teki traktör fabrikasında 15 bin işçinin grevi ve Zhodino’da 11 bin kişinin çalıştığı BelAZ fabrikasındaki iş bırakma eylemleri benzer tehditler nedeniyle sona ermek zorunda kalmıştı.

Ancak sendika liderleri önümüzdeki günlerde yeni grevlerin olacağını söylüyor. Belarus Demokratik Sendikalar Kongresi başkan yardımcısı Siarhei Antusevich, “Halk çoğunluğun Lukaşenko’ya oy vermediğini gördü. Onun yenilgiyi kabul etmemesi ve halka taviz vermemesi, insanları grev gibi yöntemlere itiyor” diye konuştu. 

Bir başka sendikacı Lizaveta Merliak da Grodno Azot fabrikasında grevin gelmekte olduğunu söylüyor. BITU sendikasının uluslararası sekreteri Merliak, “İşçiler bu yasadışı otoriteyi zayıflatmanın yolunun onu parasız bırakmak olduğunu anladı” ifadelerini kullandı.

Rejim cephesi zayıf kaldı

Ülkede gösterileri haber yapan 50 ayrı internet sitesi rejim tarafından kapatıldı.

Ayrıca geçtiğimiz hafta Lukaşenko’ya destek için bir miting düzenlendi. Buraya katılımın, muhalif eylemlere katılımın dörtte biri civarında olduğu tahmin ediliyor.

Cumartesi günü, cumhurbaşkanına verilen desteği göstermek için düzenlenen bisiklet sürme organizasyonuna ise sadece 25 kişi geldi.

Bültene kayıt ol