Siyahların Hayatı için genel grev günü

13.06.2020 - 18:00
Haberi paylaş

Siyah Hayatlar Önemlidir koalisyonu ve Washington'da örgütlü olan birçok aktivist grup 19 Haziran'da genel grev çağrısı yaptı. ABD çapında grev ve gösterilerle uluslararası dayanışma eylemleri gerçekleşecek.

ABD Başkanı Trump yaklaşık üç haftadır yüzbinlerin ırkçılığa karşı gerçekleştirdikleri eylemlerin ardından destekçileriyle buluşmak için sokağa iniyor.

Trump, 3 Kasım’da gerçekleşecek başkanlık seçimleri için 19 Haziran’da yeniden sokağa ineceğini ilan etti. 19 Haziran, ABD’de Özgürlük Günü olarak biliniyor. Son kölelik yasasının da kaldırıldığı ve ABD’de resmi olarak köleliğe son verildiği gün. 

Trump’ın koronavirüs salgını nedeniyle son verdiği başkanlık kampanyasına aylardan sonra ilk yürüyüş ve miting yeri olarak seçtiği şehir ise ilginç. Bir güney eyaleti olan Oklahoma’nın Tulsa şehri. Tulsa bir zamanlar Amerikalı siyah toplumunun en yüksek refah ortalamasına sahip olduğu şehirdi ve bu nedenle Siyah Wall Street olarak anılıyordu. 

1921’de ise ABD tarihinin en büyük ırkçı katliamı gerçekleşti Tulsa’da. Beyaz ırkçılar, siyahların çoğunlukta olduğu şehirde yine bir 19 Haziran günü, siyahların yaşadığı mahallere silah ve bombalarla girerek katliam yapmışlardı. 150-300 arası siyah hayatını kaybetmişti ve 10 bin kişi yakılan mahallelerde evsiz kalmıştı.

Tulsa geçtiğimiz hafta bir polis şefinin, muhafazakar kuruluşların yaptığı bir “araştırmaya” dayanarak, “siyahları olması gerekenden %24 daha az vuruyoruz” dediği bir yer.

Trump’ın Tulsa mitingi muhtemelen beyaz üstünlükçülerin, son haftaların intikamını almak isteyecekleri ırkçı bir gövde gösterisine dönüşecek.

Buna karşı ABD’de biraraya gelen çok sayıda örgüt 19 Haziran için genel grev çağrısı yapıyor. Strikeforblacklives.org sitesinde yer alan çağrıya göre siyahların yaşamı için her yerde grev örgütlenmesi talep ediliyor. 

“19 Haziran, Beyaz Üstünlüğüne Hepimiz İçin ve Sonsuza Dek Son Verebiliriz” sloganıyla yapılan çağrıda her yerde gösteri ve grev örgütlenmesi çağrısı yapılıyor. Başkent Washington’da örgütlenen grup diğer şehirlerde de gösteri ve grevleri teşvik ediyor. Çağrıyı yapan gruplar şunlar:

Black Lives Matter DC 

Black Lives Matter Lousiville, KY 

Anarchist Agency 

Burgerville Workers Union

CISPES

Crew For A Traders Joe’s Union

Crimethinc

DC Freedom Fighters

Our Revolution DC 

Philly Drivers Union 

PNW Youth Liberation Front

Sanctuary DMV

Shipt Shoppers 

Shut Down DC

Whole Worker

Bültene kayıt ol