Keir Starmer’ın zaferi, işçi sınıfını sağa sürükleyecek

05.04.2020 - 20:03
Haberi paylaş

Keir Starmer, Jeremy Corbyn yerine İşçi Partisi liderliği için yapılan seçimi kazandı. Devrimci sosyalistler bu gelişmeyi yorumladı.

Parti üyelerinin ve taraftarların "ikinci tercihleri"nin sayılmasına gerek kalmadan ilk turda geçerli oyların yüzde 56'sını, yani 275.780 oy aldı. Bu, sol kanat adayı Rebecca Long-Bailey'den 140.502 oy daha fazla demek.

Starmer, tüm farklı kategorilerde kazandı. Rebecca Long-Bailey'i bireysel üyeler ve sendikacılar arasında da ikiye bir oranında mağlup etmiş oldu.

Sol kanat genel başkan yardımcısı adayı Richard Burgon; Rosena Allin-Khan ve seçilen Angela Rayner'ın ardından üçüncü olabildi.

Hem Starmer hem de Rayner, sağa seslenen mesajlar verirlerken aynı zamanda Corbyn liderliğinin mirasını savunacaklarını ifade eden kampanyalar da yaptılar.

Bu seçim zaferi, "İşçi Partisi 2019 genel seçimini, çok sol kanat olduğu için kaybetti" argümanını kullanarak, birçok parti üyesini etkileyebildikleri şeklinde açıklanabilir.

İlerleme ve Önce Emek Grupları tarafından desteklenen Corbyn muhalifleri, partinin Ulusal Yürütme Komitesi için yapılan ara seçimlerde kurulu bütünüyle değiştirdi. 

Zaferinin ardından yaptığı açıklamada Starmer, İşçi Partisi'ni daha şimdiden sağa doğru sürüklediğine dair işaretler verdi.

İşçi Partisi'nin, koronavirüs krizi sırasında “ulusal çıkarlar için” Tory hükümetini “destekleme cesaretine sahip olacağını” söyledi. "Sırf muhalefet yapmak için muhalefet" amacında olmayacaklarını belirtti. Partinin oy oranlarını yükseltmek ya da imkânsız taleplerde bulunma amaçlı davranışlarda olmayacaklarını ekledi.

Her aşamada muhafazakarların salgına tepkisi, patronların ve işletmelerin çıkarlarını sıradan insanların yaşamları ve güvenliğinin önüne koymak olmuştur. Starmer de işçi sınıfının salgın sırasındaki hedefinin “hükümetin hedefiyle aynı" olduğunu söyledi.

Starmer ayrıca Muhafazakarları yakından ve detaylı takip etme sözü verdi ve krizden sonraki durum için "hiçbir şey olmamış gibi işlerine geri dönemezler" dedi.

Reddediş

Starmer, liderliği altında İşçi Partisi'nin kemer sıkma karşıtı bir parti olarak kalacağına söz verdi, ancak 2019 bildirgesindeki radikal politikaları koruyacağını söylemeyi reddetti.

Starmer sağ kanat milletvekillerinin 2016'da Corbyn'i uzaklaştırma girişimine katılmış ve görevinden ayrılması için baskı yapmak amacıyla gölge kabinedeki görevinden istifa etmişti. Ayrıca İşçi Partisi'ni, 2019 genel seçimlerinde yaşadığı felaketin arkasındaki ana neden olan AB referandum sonucunu tersine çevirme politikasını benimsemeye zorladı.

Starmer, partiyi açıkça sağa doğru sürüklemek isteyen sağcı milletvekilleri tarafından destekleniyor. Starmer bu milletvekillerinden bazılarını gölge kabineye getirmeyi planlıyor.

Starmer'ın gölge başbakanlık için Rachel Reeves'i tercih ettiği düşünülüyor. Reeves daha önce göçün ırkçı ayaklanmalara neden olabileceğini ima etmişti ve İşçi Partisi'nin “yardım bekleyen insanların partisi olmadığını” söylemişti.

Starmer'ın aynı zamanda birlik kurma kisvesi altında sola karşı bir cadı avı başlatacağı kesin.

Bir açıklamasında Starmer, antisemitizmin “partide bir leke” olduğunu söyledi. Corbyn’in sol kanat politikalarıyla, özellikle de Filistin’e verilen destekle antisemitizmin teşvik edildiğini savundu. Starmer, "bu zehiri köklerinden koparacağım" dedi.

Ayrıca, Corbyn'in müttefiki olan Genel Sekreter Jennie Formby'nin istifa etmesini talep edecek, çünkü antisemitizmle suçlanan sol kanat üyelerini azletmek için acele etmiyor.

Corbyn'in asistanlarından biri, Starmer'in planlarını sola karşı "tarlaları ateşe verme" politikası olarak nitelendirdi.

Starmer'in zaferi, solun ana toplanma noktasının İşçi Partisi'nin içinde olduğu düşüncesinin tabutuna çakılan son çivi olmalı. Hareket, Parlamento dışındaki Muhafazakarlara karşı direnişe geri dönmek zorunda.

Nick Clark

İngiltere'de yayınlan Socialist Worker gazetesinden TN çevirdi

Bültene kayıt ol