Fransa ve İtalya grevlerle sarsılıyor

25.03.2020 - 07:13
Haberi paylaş

Koronavirüsün yoğun olarak etkilediği ülkelerde işçi eylemliliği devam ediyor.

Fransa’da çalışması şart olmayan sektörlerde işçilerin grevleri, birçok sektörde üretim merkezlerinin geçici de olsa kapanmasını sağladı.

Sağlıksız koşullarda çalışmaya karşı başlayan isyan, büyük sermayeyi üzdü. Patronlar örgütü Medef’in başkanı Patrick Martin, “Tüm sektörlerde işçilerin tavırlarında son derece gaddarca bir değişim oldu” dedi.

Argenteuil’de orduya savaş uçağı üreten Dassault Havacılık fabrikasında CGT sendikası 15 günlük iş durdurma istemişti. İşçiler maske dahi verilmeden çalıştırılırken, yalnızca hasta olan 13 kişi eve gönderilmişti. Patronlar işe ara verilmesi isteğini reddettiler. 300 işçi greve gitti. Fabrika fiili olarak kapanınca, bu talep kabul edildi.

Neoliberal başkan Emmanuel Macron’un “koronavirüs salgınıyla mücadele için” geçirdiği kurallar ise yoksulları, siyahları ve göçmenleri vuruyor. Bu önlemleri faşist Ulusal Cephe de destekliyor. Geçen önlem paketinde, patronların çalışma saatleri ve tatiller üzerindeki dokunulmazlığı değiştirebilecekleri düzenlemeler var. Ayrıca geçerli bir gerekçesi olmadan sokağa çıkanlara ilkinde 136 Euro, ikincisinde 1532 Euro ceza kesilecek. Sokağa çıkma yasaklarının ihlali hapis cezasına kadar gidilebiliyor. Şimdiye kadar kesilen cezaların %10’u, Paris’te göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Seine Saint-Denis mahallesi sakinlerine kesildi.

İtalya

Ülkenin Lombardy bölgesinde metal işçileri bugün 24 saatliğine greve gidiyor.

Üç büyük metal sendikası, FIOM, FIM ve UILM, hükümetin işyerlerinin kapanması için çıkardığı kararnamede “açıklar” arayan patronların çalışmayı devam ettirmeye çalıştığını belirtiyor.

Oysa İtalya’daki tüm koronavirüs ölümlerinin %62’si Lombardy bölgesinde gerçekleşti.

Hükümet 3 Nisan’a kadar “gerekli olmayan” tüm işletmelerin çalışmasını yasakladı. Ancak çoğu patron bu yasağa uymayı reddediyor. Ülkede silah ve cephane üretmeye devam eden 231 fabrikanın açık olduğu kaydediliyor. Buna karşılık solunum cihazı üreten işletme sayısı ise yalnızca bir!

Sendikalar, “insanların hayatının ve sağlığının kâr etme yarışı yüzünden hiçe sayıldığını” deklare etti.

Kimya ve tekstil işçilerinin örgütlü olduğu Uiltec sendikası da bugün greve çıkıyor.

Banka çalışanlarını örgütleyen Fabi, First Cisl, Fisac Cgil, Uilca ve Unisin sendikaları da pazartesi günü Bankalar Federasyonu Federcasse ve İtalya Bankalar Birliği ABI’ye yazdıkları mektupla, banka çalışanları için gerekli önlemler alınmadığı takdirde greve gideceklerini duyurdu.

Küresel salgın, küresel direniş

Bültene kayıt ol