Dünya virüsle boğuşurken: Doktorlar ne durumda

24.03.2020 - 08:25
Haberi paylaş

Salgına karşı mücadelenin ön cephesinde savaşan, enfeksiyon riski altında hastaların hayatlarını kurtarmaya çalışan doktorlar hükümetleri eleştiriyor.

İngiltere ve Galler’de sağlık hizmetlerinin açıklarını kapatmak amacıyla, emekli olmuş 65 bin civarında doctor ve hemşireye göreve dönüş çağrısı yapıldı.

Sağlık çalışanları ve doktorlar hükümeti geç kalmakla suçluyor.

Maliye Bakanı Rishi Sunak Covid-19’la mücadele için Ulusal Sağlık Hizmetlerine “ne gerekiyorsa, maliyeti ne olursa olsun” destek verileceğini söyledi.

Doktorlar ve sağlık çalışanları bu adımların çok geç atıldığını düşünüyorlar. 

Tıp dergisi Lancet’in baş editörü Doktor Richard Horton, Guardian gazetesinde eleştirilerini dile getirdi.

Horton, hükümete danışmanlık veren uzmanlar ve politikacıların en az 8 hafta boyunca Çin’in Hubei eyaletinden gelen virüsün ne kadar yıkıcı bir etki yapabileceğine dair uyarıları görmediğini ve hızla önlem almadığını söylüyor.

İtalya'da doktor ve hemşireler koronavirüs vakalarının %8'ini oluşturuyor ve bu oran yoğun vaka görülen yerlerde %10'a kadar yükseliyor.

Araştırmacılar, İtalya'daki sağlık çalışanlarındaki enfeksiyon oranının, hastalığın ortaya çıktığı Çin'deki oranın iki katı olduğunu söylerken, doktorlar farklı hastalıklardan dolayı hastaneye gelen hastaların sonradan enfekte olduklarının keşfedilmesinden dolayı kontamine olmaktan korktuklarını söylüyorlar.

Enfekte olan sağlık personelinin dört hafta boyunca evde karantinada kalması sebebiyle Bergamo hastanesinde 7 günde 1500 personele (göz doktorları, dermatologlar gibi) solunum desteği eğitimi verildi.

Sağlık çalışanlarının aklında şartların daha da zorlaşması hâlinde en az kötü olan kararı nasıl vereceklerine ve ölümleri nasıl en aza indirgeyebileceklerine dair sorular bulunmakta. Çalışanlar bu soruları, hastanelere başvuruları reddetmek zorunda kalan Çin'den ve şimdi görüldüğü gibi doktorların yaşlı ve hastalardan solunum cihazlarını alarak genç ve daha sağlıklı hastalara vermek zorunda kalan İtalya'dan yola çıkarak değerlendiriyorlar.

İspanya'da ise bazı hastanelerde doktorlar ve hemşireler sayıları çığ gibi büyüyen hastaları kurtarmaya çalışırken kendilerini korumak için kollarına çöp torbaları bağlamaktalar. Tek kullanımlık önlükler ise tükenmiş bulunmakta.

Kullandıkları plastik gözlükler o kadar düşük kalitede ki içerisinden görmek neredeyse imkansız. Bu yüzden koronavirüs hastalarının nabzını ve damar yolunu dokunarak bulmaları gerekmekte.

Birçok hastanede emekli olmuş 65-69 yaş arası sağlık personelinin ve mezun olmak üzere olan tıp ve hemşirelik öğrencilerinin listesi yapılmakta. İhtiyaç hâlinde bu tanıma uyan kişiler çağrılmaya başlanacak.

Bültene kayıt ol