Savaşı Durdurun Koalisyonu: NATO tatbikatı durdurulsun! Savaşa değil sağlığa ve sosyal güvenliğe bütçe!

19.03.2020 - 13:57
Haberi paylaş

Avrupa halkı salgınla boğuşurken NATO Rusya sınırına asker yığarak büyük bir tatbikat yapmaya hazırlanıyor.

İngiltere'deki savaş karşıtlarının kitlesel örgütlenmesi Savaşı Durdurun Koalisyonu (Stop the War Coalition), hükümeti askerleri çekmeye ve NATO'yu tatbikatı durdurmaya çağırdı.

19 Mart 2020 tarihli Savaşı Durdurun Koalisyonu açıklaması:

Avrupa sınırlarını kapatırken, binlerce askeri birliğin konuşlandırılması yanlış ve tehlikeli 

Şimdi askeri harcamayı artırmanın değil, askeri harcamalara ayrılan bütçenin sosyal yardıma ve sağlığa ayırmanın zamanı.

Avrupa sınırlarını kapatırken binlerce askeri birliğin konuşlandırılması hem yanlış hem de çok tehlikeli.

Savaşı Durdurun Koalisyonu, hükümeti, askeri birlikleri NATO tatbikatından – Operation Defender 2020– çekmeye ve NATO’yu, cepheleşmeye yol açan bu askeri tatbikatı durdurmaya çağırıyor.

Defender 2020, son 25 yıl içinde, askeri eğitim amaçlı olarak Avrupa’da yapılan en büyük konuşlanma. Tatbikat, NATO tarafından bütün Rusya sınırı boyunca gerçekleştiriliyor. Beş ay sürmesi beklenen operasyonun son aşaması Nisan ve Mayıs’ta gerçekleşecek. NATO ülkelerinden 36,000 askerin – bunların 25,000’i İngiltere ve ABD’den – konuşlandırılması, doğal olarak, Rusya ve NATO arasındaki gerilimi ve ayrıca vergi ödeyen yurttaşların üzerindeki mali yükü artıracak.

NATO’nun bir işgal karşısında yapacaklarını uygulamak üzere planlanan bu tatbikat açık şekilde Rusya’yı hedef alıyor. ABD, bir yandan Rusya sınırı boyunca devasa bir askeri tatbikat yaparken, aynı zamanda, NATO’nun ‘karşı işgal’ stratejisinin bir parçası olarak denizaltılarını da konuşlandırıyor.

Defender, sadece Rusya ve NATO arasındaki gerilimi artırmıyor, aynı zamanda, mevcut küresel salgın sırasında askeri personelin ve tatbikatın yapıldığı bölgedeki sivillerin hayatını da tehlikeye atıyor. Birkaç askeri personelin koronovirüs testinin pozitif çıkması tatbikatın kısmen iptal olması ile sonuçlandı. Finlandiya birliklerini tatbikattan çekti.

Farklı ülkelerden onbinlerce askeri personeli bir araya getirmek koronovirüsün yayılması demek. İngiltere dahil olmak üzere bütün ülkelerin bu salgın hastalıkla baş etmek için giderek artan bir mali baskı altında olduğu bu dönemde askeri savurganlığa devam etmek hem tehlikeli hem de sorumsuzca. Şimdi askeri harcamayı artırma değil, askeri harcamalara ayrılan bütçenin sosyal yardıma ve sağlığa ayırmanın zamanı.

Bültene kayıt ol