İran'da petrol zammına büyük öfke

18.11.2019 - 09:29
Haberi paylaş

İran'da hükümetin beklenmedik petrol fiyatı zammı, Tahran ve birçok kentte isyana sebep oldu.

ABD'nin sert yaptırımları karşısında derin bir kriz yaşayan İran kapitalizmini ayakta tutmak isteyen mollalar hükümeti faturayı halka kesti. 

Dünyanın dördüncü büyük ham petrol rezervlerine sahip İran'da, hükümetin petrol üzerindeki sübvasyonları azaltma ve fiyatları artırma kararı büyük bir öfke yarattı.

İran'da hükümetin bu kararıyla petrolün litre fiyatı yüzde 50 artarılarak 15,000 riyale yükseltildi. Sürücülerin litresi 10,000 riyalden 250 litreye kadar benzin almalarına imkan sağlanıyordu. Yeni kararlara göre ayda her şahsi taşıt için litresi 15,000 riyalden ancak 60 litre benzin alınabiliyor.

Protestocular başkent Tahran'da, Kermanşeh ve Tebriz kentlerinde geçen cuma (15 Ekim) petrol zammına hayır diyerek sokağa çıktı.

Polis barışçıl gösterileri dağıtmak için önce biber gazı kullandı. Bunun üzerine Tebriz kentinde çatışmalar yaşandı.  Akşam saatlerindeyse Tahran'ın 800 kilometre uzağındaki Sircan kentinde göstericiler bir petrol deposunu ateşe vermeye çalışırken, polis çatıştı. 

İran'ın ikinci büyük kenti Meşhed'de de çok sayıda gösterici Cuma gecesi araçlarının kontağını kaparatak trafiği bloke etti. 

Cumartesi günü ise gösteriler 12 şehre yayıldı. İran devlet televizyonu, gösterileri "isyan" olatak niteledi. Gün boyunca polis, yoğun biber gazıyla gösterileri bastırmaya çalıştı ve sert çatışmalar yaşandı.

Polisin açtığı ateş sonucu Tahran'da bir gösterici hayatını kaybetti. Bazı kaynaklara göre gerçek mermilerin kullanıldığı saldırılar sonucu, ölen gösterici sayısı 12'ye çıktı.

2016 yılından bu yana İran'da bir çok kendiliğinden mücadele ve kilit sektörlerdeki fabrikalarda grevler gerçekleşti. Son protesto dalgası, geçen senin Aralık'ında bir dizi şehirde yaşanmıştı.

"Ruhani istifa" sloganıyla son gösteriler ise yaygınlık, katılım ve popüler destek açısından önceki isyanlardan daha büyük. 

İran'ın hegemonyası altındaki Irak ve Lübnan'daki rejimlere karşı gelişen kitlesel mücadele dalgası, İran'daki mücadeleye güç vermiş gözüküyor.

Bültene kayıt ol