Irkçı AfD'ye dur dediler: 'Naziler defolun!'

31.10.2019 - 14:04
Haberi paylaş

Almanya'nın Mülheim şehrinde binlerce anti-faşist, ırkçı partinin yönetici ve milletvekillerinin katıldığı toplantıyı protesto etti.

Tren garı önünde toplanan ırkçılık karşıtı kalabalık, AfD'nin toplantı düzenlediği şehir merkezi kompleksine yürüdü.

İçeride toplantı sürerken, salonun önünde “Nazi propagandasına yer yok”, “AfD defol”, “Naziler defolun” sloganları atıldı.

Irkçıların toplantısı polis koruması altında yapılabildi.

'Aşırı sağa karşı önlem paketi'

Bir çok eyalette gücünü artıran AfD, genç seçmenleri ve CDU tabanına kazanarak büyüyor. Alman hükümeti kendi altını oyan ve yöneticilerini hedef alan ırkçı hareketlere karşı bir önlem paketi yayınladı.

Dokuz maddelik pakette:

- İnternet üzerinden işlenen nefret suçlarının üzerine gidilmesi.

- İnternet sitesi sahiplerine suç içeren içerikleri bildirme yükümlülüğü.

- Yerel siyasetçilerin korunması.

- Silah yasasının sertleştirilmesi.

- "Demokrasiden yana ve aşırılığa karşı sivil toplum faaliyetleri uzun vadeli ve kalıcı bir şekilde desteklenmesi." Yürürlükte olan "Demokrasiyi Yaşamak" adlı programın en az 2023 yılına dek devam edeceğini ve bunun için bütçeden yılda 115,5 milyon euro ayrıldığı bildirildi.

- Tehdit altındaki kişilerin korunması

- Sağlık personelinin korunması

- Alman iç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın aşırı sağa karşı çalışmalarının yoğunluğu artırılması. Buna ek olarak, Federal ve Eyalet Polis Teşkilatları ile bilgi alışverişinin çapı da genişletilecek.

- Güvenlik birimleri ve yargı sisteminde çalışanların donanımı, aşırı sağ kökenli siyasi suçlarla mücadelenin gerektirdiği seviyeye çıkarılacak.

Bu önlemler, özel kuvvetler ve polis örgütü içinde örgütlenen neonazilere karşı etkin mücadele olarak duyurulsa da bu nitelikte değil. Bugüne kadar yerine getirilmeyen koruma faaliyetleri, ırkçı hareketlere karşı "eylemsizliğiyle" bilinen güvenlik organlarına sorumluluk verilmesi ve internette nefret suçlarına denetimi kısmi ya da yüzeysel tedbirler.

Özellikle Doğu eyaletlerinde büyüyen işsizliği ve yoksulluğu getiren neo-liberal ekonomik politikalar uygulandığı sürece neo-naziler de örgütlenecek taban bulmayı deneyecek.

Neyse ki Almanya'da ırkçılığa karşı mücadelede olan geniş kesimler var ve bu meselenin tepeden çözülemeyeceğini biliyorlar.

Bültene kayıt ol