Irak'ta mücadele büyüyor: Kadınlar ve yoksullar da sokakta

31.10.2019 - 12:46
Haberi paylaş

Irak'ta hükümete ve siyasi elite karşı gösterilerin ikinci dalgası, devlet şiddeti sonucu çok sayıda ölüm ve yaralanmaya rağmen kararlılıkla devam ediyor.

Üniversite mezunu işsiz gençlerin başlattığı mücadele, Irak'ın yoksullarının ve kadınların kitlesel katılımıyla büyümüş durumda. Cuma gününden bu yana başkent Bağdat ve birçok Irak kentinde düzenlenen gösterilere on binlerce kişi katıldı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ise Beşşar Esad ya da birçok diktatör gibi göstericlerin haklı taleplerini yerine getirmek yerine halkı katlederek iktidarını sürdürmek istiyor.

Dün (30 Ekim Çarşamba) Bağdat'ta göstericilerin merkezi haline gelen Tahrir Meydanı'nda yaşananların zorba bir rejime karşı yürütülen kahramanca mücadeleden gerçek bir kesit sunuyor.

Sabah saatlerinde göz yaşartıcı gaza rağmen Tahrir Meydanı'ndaki gösteri şenlikliydi. Berberler protestoculara bedava saç kesimi yaptı. Gençler masgouf denilen ulusal bir yemek için sazan balığı ızgara yaparak kalabalığa dağıttı. Diğerleri etrafındaki karmaşaya rağmen domino oynadı.

İlerleyen saatlerde yüzlerce insan, Joumhouriya Köprüsü'ne paralel uzanan Al-Sanak Köprüsü'ne yöneldi ve Dicle Nehri üzerinden Yeşil Bölge'ye geçme girişimlerinde yeni bir cephe açtı. Yeşil Bölge de hükümet binaları bulunuyor.

Öğleden sonra ise Irak polisi, Tahrir Meydanı'nda iki göstericiyi daha öldürdü.

Rejime karşı protestoların başladığı Cuma gününden (25 Ekim) bu yana en 100 gösterici ırak devlet güçleri tarafından öldürüldü ve 5 binden fazla kişi özellikle polisin kullandığı kauçuk mermilerle yaralandı.

Bu ay Irak'ta öldürülen eylemci sayısı 250'ye çıktı. Büyüyen protesto hareketini katliamla bastırmak isteyen Elmehdi, bir rejim krizine imza atmış durumda.

Şii lider Mukteda Sadr da göstericilerle birlikte yürüdü ve "sokaklardan ayrılmama" çağrısı yaptı. 

Kurşunlara rağmen sokaktan ayrılmayan gençler ve yoksullar Sadr'ın çok daha solunda duruyor. Irak'ta korku duvarı yıkılmış durumda.

Bültene kayıt ol