Lübnan halkı egemenlere karşı birleşti: “Hepsi gitsin”

28.10.2019 - 09:25
Haberi paylaş

Lübnan'daki protesto hareketi, mezhepsel bölünmeleri aşarak halkı birleştirdi. Sokaklara çıkanlar siyasetçilerin "hepsinin gitmesini" istiyor. Dün bu amaçla 171 bin kişi 145 kilometrelik bir insan zinciri oluşturdu. Hizbullah ise gösterilere saldırıyor.

Cuma günü yayınlanan bir konuşmasında, Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, hükümetin istifasının ülkeyi "bölgede yaşananlara benzer şekilde" sivil huzursuzluğa götürebilecek bir iktidar boşluğu yaratacağını söyledi.

Nasrallah, "Mevcut parasal ve ekonomik durum ve kırılgan siyasi iklim ve uluslararası ve bölgesel olarak gerçekleşen tüm hedeflemelere göre, boşluk kaosa yol açacak, boşluk yıkıma neden olacak" dedi ve Lübnan’da 1990’da sona eren 15 yıllık iç savaşın tekrar edebileceği korkularını uyandırdı:

"Cumhurbaşkanlığının çöküşünü kabul etmiyoruz, hükümetin istifasını kabul etmiyoruz ve bu şartlar altında erken parlamento seçimlerini elde tutuyoruz."

Lübnan'ın başkentindeki göstericiler ise taleplerinin "açık" olduğunu ve protesto hareketinin Lübnan'ı "kaosa ittiği" ve "Allah'ın yasakladığı" iç savaş riskiyle karşı karşıya getirdiği konusunda uyarıda bulunan Hizbullah liderinin konuşmasını göz ardı ederek protesto etmeye devam edeceklerini söylediler.

11 gündür, ülkenin mezhepsel ve siyasi bölünmelerini aşan Lübnanlılar sokaklara iniyor ve ülkenin mezhepsel iktidar paylaşım hükümetinin istifasını istemek için büyük yolları kapatıyorlar. Resmi yolsuzluklara, durgun bir ekonomiye ve kötü hizmetlere olan öfkelerini gösteriyorlar ve Lübnan’ın siyasi sisteminin elden geçirilmesini ve tasarruf tedbirlerinin sona ermesini talep ediyorlar.

Reform vaatleri gösterileri durdurmadı

Hükümet tarafından pazartesi günü sunulan son reform paketine rağmen, günlerdir Lübnan'daki birçok şehirde protesto gösterileri yapılmaya devam ediyor.

Haberlere göre, en büyük gösteriler, binlerce kişinin rejimin çöküşünü talep etmeye devam ettiği Beyrut, Tire ve Trablus'un merkezinde gerçekleşti.

Nasrallah’ın ve diğer Lübnan egemen politik aktörlerinin reform vaadi ile tehdit karışımı açıklamaları, sokağa çıkan Lübnanlıları yatıştırmadı.

Al Jazeera’ye konuşan ve ismini vermek istemeyen bir kadın aktivist, Nasrallah’ın tehditleri karşısında “Ona söyleyin; hepsi gitsin derken hepsini kastediyorduk” diyordu.

Bir başka göstericinin beyanı ise “Çok açık - kabine istifa etmeli ve sonra her şey anayasal yönde ilerleyecek ve her şey iyi olacak” şeklindeydi.

Protestolar, 17 Ekim'de başladığından beri "Hepsi hepsi demektir" sloganı atılıyor. Göstericiler hiçbir siyasetçinin istifadan muaf tutulmaması konusunda ısrar ediyorlar.

Halk el ele verdi

Ayrıca, dün Lübnan hallkı, ülkenin güneyinden kuzeyine uzanan yeni bir ulusal birliği sembolize etmek için başarılı bir insan zinciri oluşturdu. 145 kilometre boyunca uzanan zincir için 171 bin kişi el ele verdi.

Lübnan’daki tüm etnik ve dini kökenlerden halklar kendi egemenlerine öfke püskürüyor.

Bu arada, karşı-devrim için merkezi bir rol üstlenme çabasındaki Lübnan Hizbullah’ının protestolara saldırdığı haberleri geliyor.

Bültene kayıt ol