Protestolar Irak geneline yayıldı: Göstericiler iş, elektrik ve yolsuzlukla mücadele istiyor

03.10.2019 - 07:39
Haberi paylaş

İşsizliğe ve yolsuzluklara karşı protestolar Irak'ın geneline yayılırken öfkelerin odağındaki Mehdi hükümetinin emriyle polisler, eylemcilere gerçek mermilerle vurdu.

Üniversite mezunu işsiz gençlerin liderliğinde başlayan protestoların ikinci gününde, on binlerce kişi Bağdat, Nasıriye ve Irak'ın birçok farklı şehrinde, işsizliği, yetersiz kamu hizmetlerini, sık sık yaşanan elektrik kesintilerini ve yolsuzlukları protesto etmek için sokağa çıktı.

Başkentteki Tahrir Meydanı, ağır silahlı askerler ve düzinelerce polis tarafından kapatıldı, buna rağmen bazı göstericiler kenarlarda toplandı. Meydanda bulunan ve hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye giden köprü ve yollar kapatıldı. Öğleden sonra ise Bağdat'ta ve ülkenin bazı bölgelerinde sosyal medya platformlarına ve internete erişim engellendi.

Protestocular, Bağdat'ın kuzeyindeki El Şab'da ve güneyde Zafaraniya'da sokaklara döküldü. Çevik kuvvet polisi onları biber gazıyla dağıtmaya çalışırken ve gerçek mermileri havaya sıktı.

Necef'teki göstericiler, hükümet binalarına ateşe verdi.

Doğudaki Kut kentindeki göstericiler kendilerine hizmet vermemekle suçladıkları belediye binasına girmeye çalışırken, yüzlerce kişi de Hilla ve Diwaniya şehirlerinde eylem yaptı.

Petrol bakımından zengin güneydeki Basra kentinin valilik binası önünde toplanan binlerce kişi, barışçıl bir protesto gösterisi düzenledi.

Samawa'da da barışçıl protestolar yaşanırken, kuzeydeki Kerkük ve Tikrit kentlerinde ve Doğu Diyala eyaletinde küçük mitingler düzenlendi.

Nasıriye ve güney şehirleri Amara ile Hilla'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Devlet şiddeti

İlk günkü protestolarda 3 eylemci öldürülmüştü. İkinci gün 4 kişi daha kolluk kuvvetleri tarafından vurularak öldürüldü. Yüzlerce kişi yaralandı.

Ülke genelinde bir isyana dönüşmekte olan gösterilere aşırı şiddetle yanıt veren Irak yönetimi, barışçıl protestolara katılımı düşürmek istiyor. Sosyal medyaya erişim yasağı getirilmesi de aynı yönde bir çaba.

Sokakta protestocuları öldürten Irak Başbakanı Mehdi, işsiz üniversite mezunlarına iş sözü verdi ve yabancı şirketlerle yapılan sözleşmelerde çalışanların yüzde 50'sinin Iraklı olması şartını getireceğini duyurmuştu.

Buna rağmen gösteriler devam etti ve Irak geneline yayıldı.

Protestocular ne istiyor?

Bağdat'taki Mustansiriya Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Ali El Nashmi, son protestoları şöyle anlatıyor:

“Protestocular birçok slogan atırıyor - iş istiyorlar, yolsuzlukla mücadele edilmesini istiyorlar, elektrik istiyorlar. Tek bir slogan ya da bir liderleri yok. Her kesime sesleniyorlar. Belirli bir dinin ya da siyasi partinin takipçisi değiller."

Devletin uyguladığı yoğun şiddet sonucu bazı mitinglere katılım düşse de Irak yönetimine alarm zillerini çaldıran protesto dalgasının "en ciddi kriz" olduğu konusunda herkes hemfikir.

Geçen yıl Irak'ın Basra şehrinde içme suyunun kirliliğini, sık sık yaşanan elektrik kesintilerini, işsizlik ile yolsuzluğun artmasını protesto edenler haftalarca sokaklarda gösteriler düzenlemiş, hükümete ait binalar ateşe verilmişti.

Çarşamba günü geç saatlerde, daha önceki gösterilere önderlik eden güçlü Şii lideri Mukteda el Sadr, polis şiddetinin soruşturulmasını istedi ve "barışçıl protestolar ve genel grev" çağrısı yaptı.

On yıllarca süren yıkıcı savaşlar ve ABD işgali ile altyapısı çöken Irak'ta her dört gençten biri işsiz. Savaşın bitmesi üzerine geçen yıllara rağmen Irak'ın petrol gelirleri yabancı şirketlere aktı, Bağdat yönetimi İran'la yakın ilişkileri halkın sorunlarından daha önemli gördü ve yolsuzluklarla anıldı. Üniversite mezunu gençler ve yoksullar, kötü yaşam koşullarına ve geleceksiz bırakılmasına isyan ediyor. 

Bültene kayıt ol