Mısır’da darbecilerin halk korkusu: İki binden fazla kişi tutuklandı

28.09.2019 - 12:48
Haberi paylaş

Mısır’da geçtiğimiz hafta diktatör Sisi’ye karşı birçok şehirde gerçekleştirilen kitle gösterilerinin ardından iki binden fazla kişi tutuklandı ve rejimin “güvenlik” önlemleri artırıldı.

Protestolar, İspanya’da sürgünde yaşayan bir müteahhitin, Mısır halkı yoksulluk içinde yaşarken Sisi'yi lüks konut ve otellerde milyonlarca lirayı israf etmekle suçlayan bir dizi video yayınlaması ile başlamıştı. Birçok şehirde öfkeli kalabalıklar sokaklara çıkarak “Halk rejimin devrilmesini istiyor” sloganları atmışlardı.

Bu cuma, bir kez daha gösterilerin olabileceği endişesiyle, rejim güçleri Kahire merkezdeki birçok caddeyi kapattı. Ramses ve Tahrir meydanları gibi yerlerde adım başı güvenlik görevlileri bulunuyordu. Ancak başka yerlerde gösteriler yapıldı.

New York Times’ın aktardığına göre, Kahire’nin işçi mahallelerinden biri olan, Nil nehri üzerindeki Warraq’ta binlerce kişi cuma namazının ardından eylem yaptı. Sosyal medyaya aktarılan videolara göre, aktivistler “Nasıl olursa olsun, Sisi’yi indireceğiz” sloganları attılar. Burada ve Giza’da polis halka saldırdı. Mısır’ın güneyindeki Qena’da da gösteriler yapıldı.

Sisi ise Birleşmiş Milletler zirvesinden döndü. Havaalanında kendisini bekleyen taraftarlarına “endişe etmemeleri” çağrısında bulundu. Kahire’nin merkezinde, cunta rejimini destekleyen gruplar toplanarak Mısır bayraklarıyla gösteri yaptılar. Muhalefete yasak olan yerler iktidarın destekçilerine açıktı.

Mısır Ekonomik ve Sosyal Haklar Merkezi’nin raporuna göre, geçtiğimiz hafta cuma günü başlayan protestoların sonucunda en az 2075 kişi tutuklandı. Bunların arasında, cuntacılar tarafından daha önce de hapsedilen avukat, insan hakları aktivisti ve Devrimci Sosyalistler üyesi Mahinur El-Masri de bulunuyor. Polis tarafından savcılık binası önünde kaçırılan Mahinur El-Masri, Kahire bir hapishaneye konuldu.

2013 yazında bir darbeyle iktidarı ele geçiren general Abdülfettah es-Sisi, askeri rejime direnenlere büyük bir katliam gerçekleştirmişti. 6 yıldır her tür muhalefeti demir yumrukla ezerek ülkeyi yönetiyor. Temmuz ayında devletin resmi kurumları tarafından yayımlanan istatistiklere göre, Mısır halkının üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Bültene kayıt ol