Üçlü zirvenin kazananı ve kaybedenleri

17.09.2019 - 07:36
Haberi paylaş

Ankara'da yapılan Putin, Ruhani ve Erdoğan zirvesinden İdlib konusunda bir anlaşma çıkmadı.

Rusya, İran ve Türkiye devlet başkanları bir kez daha Suriye'nin geleceğini belirlemek üzere toplandı.

Hangi konularda anlaştılar?

- Üç devlet, Suriye'nin yeni anayasasını hazırlayacak komite üyeleri konusunda anlaştı. Putin, Erdoğan'ın isteğiyle son bir ismin komiteye eklenerek, listenin tamamlandığını söyledi. 150 kişiden oluşacak komitede Esad rejimi 50, muhalefet grubu 50 ve bağımsız kişilerden oluşacak sivil toplum grubu da 50 kişiyle temsil edilecek. Her 3 gruptan 15 kişinin atanmasıyla 45 kişilik anayasa yazım grubunun oluşturulacak. Birleşmiş Milletler (BM) yasaları temelinde yürütülecek süreçle birlikte yeni anayasa yazılacak ve Suriye seçimlere gidecek. Kimlerden oluştuğu açıklanmayan liste, BM'de onaylandıktan sonra duyurulacak

- Üç devlet başkanı ABD'nin Suriye'deki varlığını eleştirdi. İran lideri Ruhani, " ABD güçleri bir an önce bölgeyi terk etmelidir" dedi. Erdoğan ise eğer iki hafta Türkiye'nin "güvenli bölge" planı hayata geçirilmezse, ABD'ye rağmen Fırat'ın doğusuna gireceklerini vurguladı. Suudi Aramco tesislerinin vurulmasının ardından gerçekleşen zirve, sorumlu tutulan Tahran'ın ABD'ye karşı çıkışına sahne oldu.

Anlaşmazlık

- Zirvenin en önemli gündem maddesi İdlib vilayetiydi. Putin ve Ruhani, İdlib'de yapılan planının hayata geçirilmediğini söyledi. Her iki lidere göre İdlib'teki "teröristler" yok edilmeli. Putin, İdlib'deki duruma müsamaha göstermeyeceklerini anlattı. İdlib'de geniş bir alanı askerleriyle kontrol eden Erdoğan ise ortak basın toplantısında İdlib konusuna değinmedi ve Putin'le Ruhani'nin eleştirilerine yanıt vermedi. Ancak zirve öncesi Reuters'e yaptığı açıklamada, TSK'nın İdlib'deki askeri noktalardan çekilmeyeceğini belirterek, Putin'den böyle bir taleple gelmemesini istemişti. Astana devletleri, Suriye savaşının alanı haline gelen, milyonlarca sivilin yaşadığı İdlib'de ortak bir çözüm üretemedi. 

Erdoğan'ın gündemi

- Ortak basın toplantısında Erdoğan'ın yaptığı açıklamalarda iki şey öne çıktı: 1) Fırat'ın doğusunda SDG kontrolündeki bölgeyi, Türkiye ordusunun kontrol etmesi gerektiği 2) Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin bir an önce gönderilmesi.

Erdoğan, Suriyeli mültecilere 250-300 metrekarelik kapalı alana sahip toplamda 500 metrekarelik bahçeli evler inşa etmek, bir "mülteci şehri" kurmaktan bahsetti. Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi üzerine çalışmaların yoğunlaşacağını vurguladı.

Ankara'da toplanan Astana devletler zirvesinin kazananı yine Esad oldu. Ülkede askerleri savaşan üç devlet, Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yaparak Esad ve Baas'ın merkezinde olduğu bir anayasa komitesinde anlaştı. 

Zirvenin kaybedenleri ise İdlib halkı ve Türkiye'deki Suriyeli göçmenler.

Bültene kayıt ol