İngiltere'de siyasi kriz: Boris Johnson’un yenilgileri, erken seçimin önünü açmalı

05.09.2019 - 09:48
Haberi paylaş

Irkçı Boris Johnson, iki günden beri parlamentoda ağır yenilgilere uğruyor. İngiltere'de yayınlanan Socialist Worker gazetesi, muhafazakarların tarihi krizi ve erken seçim tartışmalarına sosyalist yanıtı ele aldı.

Önce 3 Ekim Salı günü Salı günü yapılan oylamada, muhalefetin İngiltere’nin 31 Ekim’de AB’den anlaşmasız ayrılmasını önleyen önergesinin görüşülmesi 301’e karşı 328 oy ile kabul edildi. Üstelik bu oylamada Muhafazakar Parti’den 21 milletvekili de Johnson’a karşı oy kullandı. 

4 Eylül Çarşamba günü yapılan oylamada ise bu önerge Avam Kamarası’nda 300’e karşı 329 oyla kabul edilerek yasalaştı. Lordlar Kamarası’nda da kabul edilmesiyle birlikte hem İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılmasını yasal olarak imkansız hale gelecek hem de hükümet AB’den üç ay daha süre isteyecek. Yani Brexit bir kez daha ertelenecek.

Her iki oylamanın sonucu da parlamentoyu askıya alarak İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılmasının yolunu açmaya çalışan Boris Johnson için büyük bir yenilgi ve Muhafazakar Parti için de tarihinin en büyük krizlerinden biri anlamına geliyor. 

Ancak bunların hiçbiri sorunu kökünden çözmüyor. Temel mesele şu ki bu hükümetin hemen gitmesi gerek. 

Johnson, bu yenilgiler üzerine, İngiltere’nin AB’den ayrılması öngörülen tarihin bir kez daha uzatılması durumunda erken seçim çağrısı yapacağını söyledi. 

Ancak İşçi Partisi’nin desteği olmadan böyle bir seçim kararını parlamentodan geçirmek için gerekli olan üçte iki çoğunluğa ulaşması mümkün değil. 

Corbyn ve solun tutumu

Jeremy Corbyn ise İşçi Partisi’nin erken seçime bir itirazı olmadığını ancak seçimi ancak AB’den anlaşmasız ayrılığın tamamen bir seçenek olmaktan çıkması durumunda kabul edeceklerini söyledi. Bir grup İşçi Partisi milletvekili ise önceki başbakan Theresa May’in defalarca reddedilen anlaşma önerisini yeniden Parlamento’nun gündemine getirmeyi düşünüyor. 

Ancak acilen yapılması gereken tek şey erken genel seçim. İşçi Partisi erken seçimden korkmamalı ve bu ihtimali AB’den anlaşmasız ayrılık ihtimalini tamamen ortadan kaldırma çabasına feda etmemeli. 

Salı günü Parlamento’da tartışmalar devam ederken, aynı zamanda sokakta binlerce insanın katıldığı gösteriler oldu. Muhafazakar Parti hükümetine karşı çok öfkeli olan bu insanlar toplumun farklı kesimlerinden ve farklı siyasi görüşlerden geliyor. 

Sosyalist İşçi (Socialist Worker), ırkçı ve neo-liberal AB’den ayrılmayı destekliyor ancak AB’de kalınması gerektiğini düşünen herkes ırkçı değil. Bu insanlar AB’yi savunuyorlar çünkü onun ilerici olduğunu düşünüyorlar. 

Ayrıca göstericilerin çoğu AB’den kalınmasından ya da çıkılmasından yana olmaktan bağımsız olarak Muhafazakar Parti hükümetine karşı mücadele edilmesi gerektiğine inanıyor. 

Yazar Tarık Ali, “referandumda AB’den çıkılması yönünde oy kullanan herkes ırkçı değil. Çoğu bunu mevcut düzene tepkisini göstermek için yaptı. Neo-liberalizmden bıktıkları için AB’den çıkılması için oy kullandılar” dedi ve aynı zamanda en kısa zamanda genel seçim yapılması gerektiğini ekledi. 

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise gösteriye gönderdiği mesajda, “Bu krize demokratik bir yanıt verilmelidir. Hemen şimdi erken genel seçim yapılmalıdır” dedi. 

Not: Bu yazı Socialist Worker gazetesinde yayınlanan Defeat for Johnson should clear way to a general election yazısından derlenerek hazırlanmıştır. Orijinaline şu linkten ulaşılabilir: https://socialistworker.co.uk/art/48891/Defeat+for+Johnson+should+clear+way+to+a+general+election

Bültene kayıt ol