Kolombiya'da barış sona mı eriyor?

30.08.2019 - 07:33
Haberi paylaş

Kolombiya'da paramiliter çetelerin saldırıları ve sağcı hükümetin tutumu, barış anlaşmasını dinamitliyor.

Hükümetle 2016 yılında barış anlaşması imzalayan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nden (FARC) bir grup, tekrar silahlanacaklarını açıkladı.

FARC'ın eski komutanlarından Ivan Marquez, YouTube üzerinden yayınlanan bir videoda, askeri üniforması ve silahı ile açıklama yaptı. Marquez, silahlı mücadelede yeni bir aşama başlattıklarını duyurdu.

Marquez, Kolombiya hükümetini yaklaşık 7 bin FARC militanının silah bırakmasını sağlayan barış anlaşmasını yerine getirmemekle suçluyor: "Bizi sahaya dönmeye zorladılar. Bizi ideolojik olarak hiçbir zaman yenemediler. Bu nedenle mücadele sürüyor."  

FARC'ın iki numaralı ismi olan ve barış anlaşmasını müzakere edenler arasına yer alan Marquez, iki yıl içerisinde 150 eski gerillanın öldürüldüğünün altını çizdi. Birçok şehirde yaşayan FARC üyeleri, suikastlar sonucu yaşamını yitirmiş, hükümet katillerin üzerine gitmemişti. 

FARC'ın kurduğu siyasi partiye liderlik eden Rodrigo Londono ise Marquez'in açıklamasına karşı çıkıyor. Londono, Twitter'daki mesajında "Çoğunluğun ortak hedefi Kolombiya'da barışı sağlamak" yazdı.

FARC, hükümetle vardığı anlaşma sonrasında silah bırakmış ve Ortak Alternatif Devrimci Güç adı altında siyasi parti kurmuştu.

Kolombiya'da muhafazakar Devlet Başkanı Ivan Duque, geçen sene anlaşmayı değiştirmek vaadiyle iktidara geldi. Venezuela'daki darbecilerin dostu olan sağcı Duque, anlaşmanın ağır suçlar işlemiş olan FARC militanlarına fazla hoşgörülü olduğunu söylüyor. 

Kolombiya'da 1958'de başlayan savaş, 260 binden fazla kişinin ölümüne, 8 milyon kişinin de evlerini terk etmesine neden olmuştu.

Bültene kayıt ol