Rusya nükleer sızıntıyı itiraf etti... Akkuyu Çernobil olmasın!

27.08.2019 - 10:37
Haberi paylaş

Rus yetkililer, radyoaktif sızıntıyı kabul etti. Bir nükleer felakete daha imza atan Rusya, Akkuyu'da nükleer santral inşa ediyor.

8 Ağustos günü ülkenin kuzeybatısındaki Severodvinsk kentindeki askeri birlik içinde patlama meydana geldi. 5 askerin öldüğü ve 6 askeri yaralandığı patlama, nükleer füze motoru denemesi sırasında yaşandı. 

Kentte yapılan incelemelerin tamamlanmasının ardından Rus meteorologları bir açıklama yaptı.

Yetkililere göre 8 Ağustos günü radyasyon seviyesinin 16 kat arttı. Severodvinsk üzerinde radyoaktif bulut oluştu. Olay yerinde radyoaktif izotoplar bulundu. Bunların strontium, baryum ve lanthanum olduğu belirtildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı ise kaza sonrası yaptığı açıklamada radyasyon oranının normal kaldığını iddia etmişti. Severodvinsk kenti yöneticileri de durumun "normal" olduğunu söylemişti.

Çevreci örgüt Greenpeace ise radyasyon seviyesinin 20 kat arttığını duyurmuştu. Patlama sonrası yangına müdahale eden işçiler, sağlık sorunları yaşıyor.

Rusya'da radyoaktif alarm verilirken, AKP hükümeti tarafından Akkuyu'da yapılmak istenen nükleer santralin yüklenicisi yine Rusya.

Ankara nükleer planını felaketler yaratan bir güçle hayata geçirirken, Rusya'daki oluşan radyoaktif bulutların Türkiye'ye gelmesinden endişe duyuluyor.

Habertürk'e göre Rusya’daki kaza sonrası, Karadeniz bölgesinde yer alan ölçüm istasyonlarından gelen veriler yakın takibe alındı. Verilerde, radyasyon seviyesinde olağan dışı bir artış görülmediği söyleniyor. 

Nükleer Düzenleme Kurumu'nun (NDK), rüzgar ve benzer meteorolojik gelişmelerle radyasyonun Türkiye'ye taşınma olasılığına yönelik projeksiyonlar yaptığı ve bu yönde bir risk görülmediği de ileri sürüldü. Fakat ölçüm sonucu ortaya çıkan rakamlar, kamuoyuna açıklanmadı.

Bültene kayıt ol