Trump’ın İngiltere ziyaretinde kitlesel protestolar

08.06.2019 - 10:22
Haberi paylaş

Trump’ın İngiltere günleri, bir çok farklı toplumsal kesim ve hareketten gelen insanların protestolarıyla geçti.

İlk olarak pazartesi akşamı Londra’da 500 kadar kişi, Buckingham Sarayı’nın önünde, Trump’ı kraliyet ailesiyle yemek yediği sırada protesto etti.

Socialist Worker gazetesine konuşan Janet, “İşten erken çıktım ve geldim. Bu kadın düşmanı ırkçıyı protesto etmem gerektiğini hissettim” diyordu.

Aynı gün Manchester, Bristol, Cambridge ve bazı diğer kentlerde de eylemler oldu.

Büyük gün ise salı idi. Londra sokaklarını dolduran on binlerce kişi, Trump’a istenmediğini haykırdı.

Jeremy Corbyn de, bunun, ABD’de Trump’ın saldırdıklarıyla dayanışmayı büyütmek için bir fırsat olduğunu tweetledi.

Salı günkü eyleme katılan iklim aktivisti Nesta, “Trump, gezegenin ölmekte olduğunu kabul etmiyor ve hiçbir şey yapmayacak. Hükümetimiz de onu buraya davet ederek bunun doğru bir görüş olduğunu kabul ediyor” diyordu. Sienna ise “Eyleme ihtiyacımız var ve bu hızlıca gerçekleşmeli” diye ekledi. İngiltere’deki Yokoluş İsyanı eylemleri, kitlesel protestoların kazanımlar elde edebileceğini bir kez daha kanıtlamıştı.

Eyleme katılmak için Portsmouth’tan gelen RJ ise “Dünyanın Trumplarını yok etmek için bir devrime ihtiyacımız var” dedi.

Gösteriye çok sayıda kitle örgütünün yanı sıra siyasi partiler ve sendikalar da katıldı.

Bir konuşma yapan Labour Partisi lideri Corbyn, “Mülteci krizi var diyorlar. Yoksulluktan ve baskıdan kaçan insanlara düşman gibi davranmayı bırakabilir miyiz?” diye sordu. Corbyn, antisemitizmden islamofobiye, ırkçılığın ve ayrımcılığın tüm türlerine karşı mücadele çağrısı yaptı.

Kraliçe ile yemek yiyip şarap içen Trump ise protesto gösterilerinin “yalan haber” olduğunu iddia etti.

Çarşamba günü Portsmouth kentindeki Normandiya Çıkarması anmalarında da protestolar devam etti. Avrupa’nın Merkel, Macron gibi “merkez” liderleri, aşırı sağcı Trump ile aynı karede yer aldı.

Savaş karşıtları, İşçi Partisi içindeki Yahudiler, Filistin yanlıları ve diğer ırkçılık karşıtı gruplar Portsmouth’taki protestoda yer aldılar.

Üç gün boyunca Trump, gittiği hiçbir yerde protestosuz kalmadı.

Bültene kayıt ol