Milyonluk gösteri çağrısı: Sudan'da halk ile ordu karşı karşıya

03.05.2019 - 08:44
Haberi paylaş

30 yıllık diktatör El Beşir'i deviren protestoların ardından yönetime el koyan Askeri Geçici Konsey, muhaliflerle hükümetin sivillere devredilmesi konusunda anlaşma sağlayamadı. Kitle hareketi, milyonluk gösteriyle bir kez daha, bu kez cuntacılara karşı sokağa çıkıyor.

Şarku'l Avsat'ın haberine göre, Askeri Geçici Konsey ile protestocuların temsilcisi olan Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG), siviller ve ordu mensuplarından oluşan ortak bir konsey kurulması yönünde uzlaşma sağlamıştı.

Ancak önceki gün gerçekleştirilen müzakerelerde,  ordu, 3'ü sivil 7'si asker 10 kişiden oluşan bir konsey oluşturulması konusunda ısrar ederken protestocular ise 7'si asker 8'i sivil olmak üzere 15 kişilik bir oluşum istediklerini dile getirmişti. 

ÖDG, ordunun iktidarı sivillere devretme konusunda ‘ciddi olmadığını’ düşünüyor.

Askeri Geçici Konsey, ülkede "kaosa izin verilmeyeceğini" açıklarken, ÖDG, yönetimin sivillere devredilmesi talebiyle en az bir milyon kişinin katılacağı bir gösteri  yapılması çağrısında bulundu.

Taraflar arasındaki anlaşmazlık, AGK’nin, pazartesi günü ülke genelinde göstericilerle yaşanan çatışmalarda altı askerin öldüğünü açıklamasının ardından daha da büyüdü.

Bültene kayıt ol