Ermenistan’da seçimler: “Sovyetler Birliği yeni yıkıldı”

11.12.2018 - 14:48
Haberi paylaş

Ermenistan’da seçimleri Nikol Paşinyan liderliğindeki Benim Adımım Koalisyonu yüzde 70 gibi bir oy oranıyla zaferle tamamladı. Eski yöneticiler Cumhuriyetçi Parti ve ülkenin en önemli partilerinden Taşnak Partisi baraj altı kaldı. Marksist.org, seçimler ile ilgili Ermenistan’da yaşayan bir gazeteciyle konuştu.

Ermenistan’da ilkbaharda gerçekleşen kitle hareketinden sonra ilk defa seçimler yapıldı. Seçim sonuçları Ermenistan’da köklü bir dönüşüme işaret ediyor. Hareketin lideri Nikol Paşinyan’ın koalisyon partisi Benim Adımım yüzde 70,43 oy alarak seçimden net bir galibiyetle çıktı. İşadamı Tsarukyan’ın liderliğini yaptığı Müreffeh Ermenistan Partisi yüzde 8 civarı oy alırken, Aydınlık Ermenistan Partisi ise yüzde 6 civarlarında bir oy aldı. Yeni dönemde parlamento bu üç partiden oluşacak.

Kitle hareketinin hedefi olan Cumhuriyetçiler ve onlarla seçim sonrası ittifak yapan Taşnak Partisi ise baraj altında kaldı. Bu, Ermenistan açısından ciddi bir değişime işaret ediyor.

“Gerçek muhalefet ve gerçek iktidar asıl şimdi ortaya çıkacak”

Marksist.org, Ermenistan’da yaşayan ancak ismini vermek istemeyen bir gazeteci ile seçimlerin anlamını konuştu. Ermeni gazeteci şunları söyledi:

“Nisan’daki Kadife Devrim’in lideri yaklaşık yüzde 70’le kazandı. Kurduğu blok bir koalisyondu. Eski olan, 20 yıldan fazladır ülkeyi yöneten veya buradakilere göre ‘sömüren’ gruptan kurtuldular. Eskiden yöneten konumunda olan Cumhuriyetçiler yüzde 5 barajını geçemediler, Ermeni Devrimci Federasyonu nam-ı diğer Taşnak Partisi de barajın altında kaldı çünkü Cumhuriyetçilerle ortaklık kurdu. Kısacası Ermenistan’da yeni bir döneme girildi, bir sürü sorunla birlikte… Ama ilk defa insanlar bir seçimde herhangi bir korku, çekince veya rüşvet karşılığı oy vermediler. Gerçekten Ermenistanlıların normal bir şekilde gidip oylarını kullandığı bir seçim oldu. Böyle bir seçim yıllardır olmuyordu, burada seçimler hep hileliydi.

Resmi sonuçlar bir hafta sonra açıklanacak. Paşinyan’ın hareketi 88 milletvekilliği kazandı. Önlerinde bir sürü sorun var. Birincisi ekonomik durum, ikincisi Rusya Federasyonu ile olan askeri ve ticari anlaşmaları, Gazprom’la yapılan anlaşmalar biraz sıkıntılı bir durum yaratıyor, bir yandan Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması var, onun uygulanması için uğraşıyorlar. Aslında ülke zor bir döneme giriyor ama eski bir defter kapandı diyebiliriz. Herkes Sovyetler Birliği’nin 1991’de yıkıldığını söylüyor ama Ermenistan’da bu henüz birkaç ay önce oldu gibi geliyor bana. İnsanlar daha rahatlar, daha özgürler. Gerçi çok büyük bir özgürlük kısıtlaması yoktu ama iktidar belli bir zümrenin elindeydi, artık bu değişti diyebiliriz.

İlginç olan durumlardan biri Taşnak Partisi’nin baraj altı kalmış olması. Bunun birinci sebebi Cumhuriyetçilerle seçimden sonra ittifak yapmış olmaları. İkinci olarak ise, 2 Ekim’de bir gece yarısı imzalanan bir yasa tasarısı vardı, ona imza atmış olmaları halkın nazarında bardağı taşıran son damla oldu. Ancak diaspora ile olan ilişkilerde, oradaki yatırımcılarla ilişkilerde Taşnak Partisi’nin mecliste olmamasının nasıl bir handikap yaratacağı kestirilemiyor.

Üç parti meclise girdi. Bir tanesi Abovyan şehrinden her zaman muhalif olmuş biri, ideolojik bir durumu pek yok, daha çok ticari bir parti diyebiliriz. Yüzde 8 aldılar. Yüzde 6 alan bir başka parti var. O da üçüncü parti, ki devrimi gerçekleştirenlerdendi, daha sonra bazı ufak tefek ayrımlar yüzünden yol ayrımına gittiler. Liderleri Edmond Manukyan. Muhalefet onlara kalacak gibi görünüyor.

Gerçek muhalefet ve gerçek iktidar asıl şimdi ortaya çıkacak. Bundan öncesindeki iktidarlar seçilmiş değil, atanmış insanların iktidarıydı, bundan sonrasını yaşayıp göreceğiz”.

Bültene kayıt ol