Almanya’da sanat kurumları faşizme karşı seferberlik ilan etti

14.11.2018 - 12:10
Haberi paylaş

Almanya’da belli başlı müze, sanat galerisi ve kültür mekânlarının temsilcileri, ülkenin dört bir yanında faşist ve milliyetçi grupların yükselişine karşı birlik olacaklarını duyurmak üzere 9 Kasım’da bir bildiri yayınladılar. Berlin, Dresden, Hamburg ve Düsseldorf’taki kültür-sanat kurumlarının katılımıyla başlayan “Die Vielen” (Çoğunluk) hareketi, Mayıs 2019’da ülke çapında bir gösteri düzenlemeyi planlıyor.

Berlin’de, Prusya Kültürel Miras Vakfı, Kunst-Werke Çağdaş Sanat Enstitüsü, Berliner Festspiele, Berlin Bienali, Berliner Ensemble, Schaubühne Berlin'in de aralarında olduğu 100'den fazla kurumun temsilcileri, Berlin’in merkezindeki Brandenburg Kapısı’nda toplanarak “Berlin Çoğunluk Bildirisi” başlıklı metni okudular. Aynı gün Hamburg, Dresden ve Düsseldorf’taki kurumların temsilcileri de basın topantıları düzenleyerek bildiriyi imzaladıklarını duyurdular. İmzacılar, sağ akımlara karşı birlik olmak üzere bildiride ilan edilen dört temel ilkeye ve 11 maddelik eylem çağrısına uyacaklarını ilan ettiler. Seferberlik metnindeki temel ilke ve maddeler ilk kez “Berlin Çoğunluk Bildirisi”nde ortaya kondu; diğer kentler bu ilke ve maddeleri korumak şartıyla kendi bildiri metinlerini yazabiliyor.  

Berlin’de yaşayan bir grup sanatçı ve kültür çalışanı tarafından geçen yıl kurulan Die Vielen adlı inisiyatifin öncülüğünde yayınlanan bildirinin ilan edildiği 9 Kasım gününün Almanya yakın tarihinde birçok anlamı var. 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkıldığı gün olmasının yanı sıra, 1938’de Nazilerin Yahudi mahallelerinde başlattığı, “Kristal Gece” olarak anılan pogromun tarihi. Ayrıca Hitler’in 1923’te Münih’te organize ettiği, başarısızlıkla sonuçlanan “Birahane Darbesi” girişiminin de yıldönümü.

e-skop’a e-posta üzerinden bilgi veren De Vielen temsilcilerinden Christophe Knoch şöyle diyor:

Bu bildirinin temel amacı, hareketi salt bir metin imzalamanın ötesine taşımak. Sanatçılar ve sanat kurumları arasında dayanışma sağlamak üzere somut adımlar atılmasını, eylemler ve etkinlikler düzenlenip bir seferberlik ağı oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu nedenle “Berlin Çoğunluk Bildirisi” metnini tüm ülke çapında dolaşıma sokarak, bütün kentlerdeki kurumları bu metni model alarak kendi bildirilerini yazmaya ve kendi yerel dayanışma ağlarını kurmaya çağırıyoruz.

Bildirinin imzacıları sembolik bir “bayrak” altında toplanıyor: mültecilere verilen altın ve gümüş rengi termal battaniye. Aşağıda “Çoğunluk Bildirisi”nden pasajlar sunuyoruz. Metnin tamamı için bkz. İng. (sadece Berlin Bildirisi): www.dievielen.de/en. Alm. (tüm kentlerin bildirisi): www.dievielen.de

Çoğunluk bildirisi 

Bu ülke, sanatın dejenere ilan edildiğini, kültürün propaganda amacıyla istismar edildiğini gördü. Aralarında çok sayıda sanatçının da bulunduğu milyonlarca insan katledildi veya sürgün edildi.

Bugün sağ kanat grup ve partiler kültürel etkinlikleri engellemeye, kurumların programını belirmeye çalışıyor; sanatın özgürlüğüne saldırıyor ve en önemlisi de kültürü yeniden millîleştirmeye çalışıyor. Sığınma talebinde bulunan insanlara, sanatçılara ve muhaliflere gösterdikleri saygısız tepkiler, kendileri lehine bir güç değişimi yaşanması halinde toplumumuzda neler yapmayı tasarladıklarını açıkça gösteriyor.

Irkçılık, ayrımcılık ve dışlama her gün yaşanan olgular. Aşırı sağ bunun sadece belirtisi. Bu seferberlik yalnızca belirtilerle savaşmayı değil, daha derin bir değişim yaratmayı amaçlıyor. Bu nedenle kendi kurumlarımızın yapısı üzerine de kafa yormayı ve kurumlarımızın işleyişini tartışmaya açmayı hedefliyoruz.

- Bu bildiriyi imzalayan kültür kurumları, sağ kanatın stratejileri hakkında bilinç uyandıracak açık ve eleştirel bir tartışmaya öncülük edecektir.

- Bütün imzacılar, kurumlarının ırkçı-milliyetçi propagandaya hiçbir şekilde zemin sağlamayacağını taahhüt eder.

- Sağcı milliyetçilerin sanatı ve kültürü kendi amaçlarına alet etme yönündeki bütün gayri meşru girişimlerine karşı çıkıyoruz.

- Sağ kanat politikalar sebebiyle toplumumuzda marjinalleştirilen bütün insanlarla birlik ve  dayanışma içindeyiz.

Kaynaklar:

www.dievielen.de/erklaerung-der-vielen

www.dievielen.de/en/erklaerung-der-vielen/

www.deutschlandfunkkultur.de

artistsrights.iti-germany.de

www.kampnagel.de

Bültene kayıt ol