Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad: “Ödülü Ezidiler, Kürtler ve cinsel şiddet mağdurlarıyla paylaşıyorum”

07.10.2018 - 17:22
Haberi paylaş

2018 Nobel Barış Ödülü’nü Kongolu doktor Denis Mukwege ile paylaşan Ezidi Kürt aktivist Nadia Murad, “Büyük onur duydum. Bu ödülü bütün Ezidiler, bütün Iraklılar, Kürtler, bütün azınlıklar ve dünya çapındaki cinsel şiddet mağdurlarının hepsiyle paylaşıyorum” dedi.

Ödüle ilişkin yazılı açıklama yapan Murad şunları söyledi: “IŞİD’in 2014’te başlayan soykırımından bu yana tahayyül edilemez suçlara maruz bırakılan Ezidi halkının içinde bulunduğu duruma uluslararası dikkatleri çeken bu fırsat için minnettarım. Birçok Ezidi bu ödüle baktıklarında kaybettikleri, hâlâ haber alınamayan veya hâlâ rehin tutulan aile üyelerini düşünecektir. Bana gelince, ben IŞİD tarafından öldürülen annemi düşünüyorum. Birlikte büyüdüğüm çocukları ve onları korumak için ne yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Azınlıkların hedef alınmasına son verilmeli. Kadınlara karşı cinsel şiddet hiçbir zaman mazur görülmemeli.”

“Hayatta kalanlar adaleti hak ediyor”

‘Soykırımın yıkıma uğrattığı toplumların yeniden inşa edilmesi’ çağrısı yapan Murad, “Soykırım kampanyalarının sadece başarısız olması için değil, aynı zamanda sorumlularından hesap sorulması için kararlılıkla birlikte çalışmalıyız. Hayatta kalanlar adaleti hak ediyor. Evlerine güvenli bir dönüşü de” ifadelerini kullandı.

IŞİD tarafından 2014 yılında Şengal’deki köyünden kaçırılıp cinsel saldırıya uğrayan Nadia Murad 12 ay süren esaretin sonunda Musul’da kurtarılmıştı.

Bültene kayıt ol