İdlip halkı barış için sokağa çıktı

08.09.2018 - 06:29
Haberi paylaş

İran, Rusya ve Türkiye'den oluşan "Astana üçlüsü" Suriye'nin geleceğine karar vermeye çalışırken, askeri harekâta maruz kalması beklenen İdlip'te halk savaşa ve Esad rejimine karşı sokağa çıktı. Göstericilere El Kaide bağlantılı HTŞ çetesi saldırdı.

Daha önce Baas rejimi tarafından "ele geçirilen" abluka altındaki kentlerden çok sayıda kişinin göç ettiği İdlip'te üç milyona yakın sivil yaşıyor.

Esad ve Putin, "cihatçıları" gerekçe göstererek şehre saldırı planlıyor.

İran'da yapılan zirvede bu konu tartışılıyor.

Dün ise İdlip'in birçok bölgesinde yapılan eylemlerde, halk sokağa çıkarak Rusya'ya ve Baas rejiminin suçlarına işaret etti; uluslararası topluma kente yönelik saldırıya karşı barış çağrısı yaptı.

Bombardımanların durdurulması talebiyle yapılan eylemlerde "Burası bizim toprağımız, buradan gitmeyeceğiz" ve "Direndiğin sürece yenilmiş sayılmazsın" dövizlerinin yanı sıra Suriye Devrimi'nin bayrakları taşındı.

Sosyal medyada aktivistler tarafından paylaşılan bir videoda, eyleme El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir-ü Şam (HTŞ) örgütü saldırdı. Bir başka videoda ise göstericiler üstlerine ateş açan HTŞ'ye karşı "Çeteler", "Jolani hemen defol" diye bağırıyorlar. Rusya ve Esad, kente saladırırken Batı emperyalizmini de yanına almak ve harekâtın meşruiyetini artırmak için HTŞ'nin varlığını gerekçe gösteriyor.

Tahran’da üçlü İdlib zirvesi

Savaş, İdlib ve göçmenler (Şenol Karakaş)

Bültene kayıt ol