Almanya: Sağ-sol çatışması değil, ırkçı saldırganlık

28.08.2018 - 14:52
Haberi paylaş

Almanya'nın Chemnitz kentinde bir Almanın Suriyeli ve Iraklılar tarafından öldürüldüğü iddiası üzerine ırkçılar sokaklarda "yabancı avı"na çıktılar. Antifaşistler de ırkçılara karşı sokaklara döküldü.  

Almanya'nın doğusunda bulunan Chemnitz şehrinde düzenlenen bir festivalde, pazar sabahı farklı etnik kökenlere sahip kişiler arasında bilinmeyen nedenlerden ötürü kavga çıktı. Kavgada 35 yaşındaki bir Alman'ın biri Suriyeli, diğeri Iraklı iki kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü iddiası üzerine, içlerinde Nazilerin de bulunduğu ırkçılar şehirde yabancı avına çıktı. Sokaklarda yabancı görünümlü insanlara saldıran ve kovalayan ırkçılar, üç kişiyi yaraladı. Dün de devam eden olaylarda, çok sayıda antifaşist ırkçı saldırıları protesto gösterileri düzenledi. Anaakım medya olayı “sağ-sol çatışması” olarak sunuyor.

Irkçılar sokaklarda, antifaşistler de…

Yaşanan cinayet olayından sonra festivalde bulunan ırkçı AfD (Almanya İçin Alternatif) standının etrafında toplanan 100 kişi, olayı protesto ederek dağıldı. Ardından şehir merkezinde toplanan 800 kadar ırkçı, etrafta bulunan yabancı görünümlü kişilere saldırmaya başladı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, yabancı olduğu söylenen kişiler ırkçılar tarafından saldırıya uğrarken görülüyor. Şu ana dek bir 18 yaşındaki bir Afgan ile Alman kız arkadaşı, 18 yaşındaki bir Suriyeli ve 30 yaşındaki bir Bulgar, kendilerine saldıranlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Pazartesi günü öğleden sonra antifaşist "Chemnitz Nazifrei" ittifakı, yabancı düşmanı ve ırkçı saldırıları protesto etmek için bir gösteri düzenledi. Gösteriye 1000 kadar antifaşist katıldı. Sosyal medyada yapılan çağrılar üzerine, şehir merkezinde bulunan Karl Marx Anıtı etrafından aynı saatlerde ırkçı bir kalabalık protesto gösterisi düzenledi. Çağrıyı yapanların arasında ırkçı Kaotic grubu ile sağ popülist Pro Chemnitz de bulunuyor. Irkçı kalabalıktan "Almanya Almanlarındır, yabancılar dışarı!" sloganları yükselirken, "Mülteci akınını durdurun!", "Mültecilere gösterdiğiniz insanlığı biraz da Almanlara gösterin" dövizleri taşındı. Bazı ırkçıların açık bir şekilde Nazi selamı verdikleri görüldü.

Sayısı 5000 kişiye kadar ulaşan ırkçıların şehir merkezine doğru yürüyüşe geçmeleri üzerine, buna engel olmaya çalışan antifaşistler polisler tarafından engellendi. Irkçılar polis koruması altında şehrin içinden geçerek başladıkları yere döndüler. Akşam saatlerinde durum yatışmaya başladı.

Tepkiler

Chemntiz  Belediye Başkanı Barbara Ludwig, yaptığı açıklamada "bir hukuk devletinde vatandaşların adaleti kendilerinin sağlamasının söz konusu olamayacağını, yabancı gibi görünen kişilere yapılan saldırılara müsamaha gösterilemeyeceğini" söyledi.

Almanya Sendikalar Birliği (DGB) adına yapılan açıklamada, "Bizi en çok endişelendiren şey, aşırı sağcıların bu olayı kendi lehlerine araçsallaştırmak istemeleri. Aşırı sağcılar insanları birbirlerine karşı kışkırtmaya ve siyasi iklimi zehirlemeye çalışıyorlar" dendi.

Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert, “Almanya’da adaleti kendisi sağlamaya çalışanlara, caddelerde nefret yaymaya çalışan gruplara, hoşgörüsüzlüğe ve aşırılığa yer yok” dedi. Berlin’de olağan basın toplantısında gelişmeleri değerlendiren Seibert, “Bu tür gösterilerle, farklı gözüken, farklı bir kökene sahip insanlara yönelik kışkırtmalara veya caddelerde nefret yayma çabasına kesinlikle göz yumamayız, bunun bizim kentlerimizde yeri yok, Alman hükümeti adına şunu söyleyebilirim, olanları en sert şekilde kınıyoruz” şeklinde konuştu

Sol Parti'nin yerel yöneticilerinden Tim Detzner, "Her türlü şiddet olayı kötüdür ve mahkûm edilmelidir" dedi, Hayatını kaybeden kişinin ailesine başsağlığı dileyen Detzner, pazar günü yaşananlar hakkında "Chemnitz Futbol Kulübü'nün bir taraftar grubu, şehri 'yeniden fethetme' çağrısında bulundu. Sonra korkunç sahneler yaşandı: Başka bir ten rengine sahip olan ya da öyle görünen insanlara yönelik av görüntüleri yaşandı. Bunlar Sol Parti tarafından en ağır şekilde kınanmaktadır" yorumunda bulundu.

AfD tarafından yapılan açıklamada ise "Chemnitz'de sürekli olarak cinsel saldırılar ve şiddet olayları yaşanıyor. Bu güne kadar bunları durdurmak için gereken çaba gösterilmedi. Belediye başkanı istifa etmelidir" denilirken, AfD Federal Meclis milletvekili Frohnmaier "Devlet yurttaşları artık koruyamıyorsa, insanlar sokağa çıkar ve kendilerini korumaya çalışırlar. Bu kadar basit! Ölümcül 'bıçak göçünü' durdurmak bugün her yurttaşın görevidir!" dedi.

Sol Parti Federal Meclis üyesi Christine Buchholz ise yaptığı açıklamada "AfD'nin yükselişiyle birlikte göçmenlere, mültecilere, Müslümanlara ve diğer azınlıklara karşı ırkçı nefret ve saldırıların da yükseldiği açıkça görülüyor. Chemnitz'de ırkçı nefret sokakta da harekete geçirildi" yorumunda bulundu. Buchholz, herkesi 1-2 Eylül'de Frankfurt'ta düzenlenecek olan "Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk" başlıklı aktivistler konferansına (www.aufstehen-gegen-rassismus.de/aktivenkonferenz) katılmaya davet etti.

Bültene kayıt ol