Katliam yasası mecliste: AKP-MHP dayatıyor, muhalefet ve aktivistler 'hayır' diyor

18.07.2024 - 10:44
Haberi paylaş

Sokak hayvanlarının katledilmesini içeren yasa teklifinin komisyonda görüşülmesi üzerine hem meclis önünde hem de dışında ve birçok şehirde protestolar yaşanıyor.

Ankara'da günlerdir sokak nöbeti tutan Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi (YİY) ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi (HYÖ) aktivistleri, başka eylemcilerle birlikte dün (17 Temmuz) sabahtan itibaren meclis önüne yerleşti. 

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu başladığı an polis, eylem yerine girişleri kesti. Bunun üzerine hem yok kenarında hem içeride protestolar devam etti. Fakat kolluk kuvvetleri şiddetle caddedeki göstericileri sürdü.

Yoğun yağmur altında eylemciler beklerken, bir grup aktivist komisyon toplantısına katılma talebiyle meclise girdi.

Komisyonun bulunduğu salonun önünde yasayı sloganla protesto eden aktivistler, meclis polisi tarafından darp edilerek bir salona sıkıştırıldı.

Bu esnada Meclis Parkı yanındaki nöbete de saldıran polis 4 eylemciyi gözaltına aldı.

Bunun üzerine eylemciler Sakarya Caddesi'ne sloganlarla yürüdü.

Burada YİY ve HYÖ liderliğinde 4 saat boyunca konuşmalı, sloganlı, şarkılı nöbete devam edildi. Eyleme yüzlerce kişi katıldı.

Akşam olmasıyla birlikte nöbet bu kez Kuğulu Park'a taşındı. YİY ve HYÖ aktivistleri burada sabahladı. Yaşam nöbeti burada devam ediyor. 18:30'da ise Sakarya Caddesi'ndeki nöbetin 56. günü gerçekleşecek.

İstanbul'da ise YİY ve HYÖ aktivistlerinin .çağrısıyla Kadıköy'de iki eylem yapıldı. Önce Süreyya Operası önünde toplanan hayvan hakları savunucuları "yasayı geri çekin" çağrısı yaptı. Akşamüstü ise İskele Meydanı'nda yapılan insan zincirine yüzlerce kişi katıldı.

İzmir'de protestonun adresi ÖSYM önüydü. Çok sayıda kurum ve dernek "Susma haykır, katliama hayır!" dedi.

Mecliste ne oldu?

AKP'nin MHP'nin de desteklediği katliam yasası görüşmeleri gerginlikle başladı. Veteriner hekimler ve hayvan hakları savunucuları salona alınmazken, yasa için lobi faaliyeti yapan Güvenli Sokaklar Derneği yöneticilerinin görüşmelere alınması üzerine protestolar yaşandı.

İktidar partisi vekilleriyle muhalefet vekilleri arasında büyük tartışmalar yaşandı.

Komisyon Başkanı AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci’nin neredeyse hiç ara vermeden yaklaşık 18 saat görüşmeleri devam ettirdi.

Sabaha karşı 38 maddenin tek tek oylanmasına geçildi. İlk üç madde AKP-MHP oylarıyla kabul edildikten sonra komisyon ara verildi.

Komisyon 22 Temmuz Pazartesi tekrar toplanacak.

YİY ve HYÖ, tüm şehirlerde nöbetlere devam etme, direnişi büyütme çağrısı yapıyor.

Bültene kayıt ol