Kanada'daki orman yangınlarından yayılan turuncu-gri bir pus, güneşi kapatarak Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük bölümünü sarmış durumda. Muhafazakârlar, İşçi Partisi ve medyanın büyük bir kısmı Just Stop Oil'in yol açtığı yıkım hakkında atıp tutarken, iklim kaosunun hızlandığına dair tekrarlanan kanıtları görmezden gelmek mümkün değil.
Yangınlar, Kanada'yı boydan boya kasıp kavuruyor, ABD'nin doğusunu boğucu bir dumanla kaplıyor. Porto Riko şiddetli sıcaklık alarmı altında.
7 Haziran gecesi 1,5 milyondan fazla insanın yaşadığı Philadelphia'da hava kalitesi tehlikeli olmaya devam etti. Kirleticilerin yoğunluğunu ölçen ve 0 ile 500 arasında değişen Hava Kalitesi Endeksi gece yarısına doğru 429'a ulaştı. Yerel halk sağlığı departmanına göre bu, şehirdeki herkes için "tehlikeli" olarak kabul edilen bir seviye.
Orman yangınlarından çıkan duman, aynı gün Alabama'nın güneyine kadar ulaştı. ABD ve Kanada genelinde 115 milyondan fazla kiş, aşırı hava kalitesi uyarıları altındaydı. Ve bazı bölgelerde işçiler harekete geçti.
New York'taki Trader Joe's Essex Crossing mağazasının çalışanları güvenli olmayan çalışma koşullarını protesto ederek iş bıraktı. Sendika, "Mağazadaki hava kalitesi şu anda o kadar kötü ki personel nefes almakta zorlanıyor" dedi.
REI kampanyası ve outdoor giyim mağazalarındaki işçilerin sendikası ise şu tweet'i attı: "New York SoHo'nun sisli sokaklarından güncelleme: Bugün sendikamız, Manhattan'da giderek artan güvensiz hava kalitesi nedeniyle mağazamızı kapatması için yönetime başarılı bir şekilde baskı yaptı."
8 Haziran sabahı, New York ve diğer büyük Amerikan şehirleri üzerinde üst üste üçüncü gün boyunca olağanüstü kötü bir kirlilik devam etti.
Aktör Jodie Comer, tek kişilik Broadway oyununun matinesinin onuncu dakikasında nefes almakta zorlandığı için sahneyi terk etti.
Orman yangınları, Kanada genelinde devam etti. Yaklaşık 3,8 milyon hektar - 9,4 milyon dönüm - yanmış durumda ve bu rakam on yıllık ortalamanın yaklaşık 15 katı.
En kötü yangınlardan bazıları, 11 binden fazla kişinin evlerini tahliye etmek zorunda kaldığı doğu eyaleti Quebec'te meydana geldi.
Kayıtlara geçen en büyük ikinci orman yangınıyla karşı karşıya olan Pasifik eyaleti British Columbia'nın bazı bölgelerinde Perşembe günü sıcaklıkların 33 santigrat dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor.
Zengin ülkelerde yoğunlaşmış olan medya, kökeni genellikle insan kaynaklı iklim değişikliğine dayandırsa da Amerika'daki orman yangınlarını haber yapıyor. Mart ayında Tayland'ın kuzeyinde meydana gelen ve yaklaşık 2 milyon kişinin solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere kaldırılmasına neden olan orman yangınları için ise çok daha haber tanıtım yapıldı.
Kapitalizmin sunduğu şey budur - yanan bir dünya, Ukrayna'da ve diğer ülkelerde savaş, yoksulluk, salgın hastalıklar ve ırkçılık.
Ian Rappel'in orman yangınları üzerine yazdığı gibi, "Bu travmatik olaylar 'vahşi', kontrol edilemeyen yangın fırtınaları görünümüne bürünüyor - alevler serbest bırakılıyor - ancak bu tür olayların tümünü doğanın kontrol edilemeyen güçlerine atfetmek bir hatadır.
"Biyoçeşitlilik ve canlı doğa örüntülerinde olduğu gibi, ateş de insanlığın egemen kapitalist toplumsal ilişkilerinden bağımsız hareket etmez.
"Daha ziyade, bu büyük ve yıkıcı yangınları yaratmak için gereken koşulları değiştiren ve geliştiren bir sosyal sistemin prizması aracılığıyla kendini ifade eder."
"Bu tür yangınların başlangıcını insanlara - bireysel kundakçıya ya da beceriksiz barbekü şefine - yüklediğimiz durumlarda bile, aslında bu yangınları kendi hızlandırıcı yakıt ve alev karışımıyla üreten, iklimsel kaosuyla bu güçlü karışımı körükleyenin kapitalizm olduğunu gözden kaçırıyoruz."
Çevresel acil durumun etkileri uzak gelecekteki bir tehdit değildir. Bunlar yaşandı ve şimdi de yaşanıyor. Ve Küresel Güney ile sınırlı değiller.
GMB gibi sendikalar fosil sermayeye karşı en hafif hamlelere bile karşı çıktıklarında, üyelerine ve tüm insanlığa ihanet etmiş olurlar.
Chalie Kimber
(Socialist Worker)