5 yıldan beri önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ardından Üsküdar Belediyesi tarafından gündeme getirilen ve zaman zaman girişimlerde bulunulan “Validebağ korusunda Millet Bahçesi yapma projesi” sonunda yargı tarafından iptal edildi.
İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu için çıkartılan imar planları ve millet bahçesi projesini oy birliğiyle iptal etti.
Kararda, koru için çıkartılan koruma amaçlı imar planlarının açık bir şekilde korunması gereken alanın tahribatına neden olacağının anlaşıldığı belirtilerek, “Dava konusu planlarda şehircilik ilkelerine, planlama esasları ve tekniklerine, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.
Mahkeme, millet bahçesi peyzaj projesi hakkındaki kararında, projenin uygulanması durumunda Validebağ Korusu’nun ‘orman’, ‘doğal nitelikli yeşil alan’ ve ‘koruma alanı’ vasıflarını yani ekolojik zenginliğini kaybederek ‘park’ kategorisine indirgeneceğini vurguladı.
Validebağ gönüllüleri yıllardır koruya dokunulmaması mücadelesi verdi
1998 yılından beri korunun korunması için mücadele eden, semt sakinlerinin oluşturduğu Validebağ Gönüllüleri, 2018 yılında gündeme gelen Millet Bahçesi projesine karşı da eylemler yapıyordu. Korunun 354 dönüm büyüklüğüyle Anadolu yakasının en önemli yeşil alanlarından birisi olduğuna dikkat çeken Validebağ Gönüllüleri, korunun 1999’dan bu yana 1’nci derece doğal ve tarihi SİT alanı olduğunu hatırlatıyorlardı.
Validebağ Korusu kent ekolojisi için çok önemli
Validebağ korusu; 354 bin metre kare genişliğinde, kentin içinde kalmış, kendi yapısını korumuş, uzun yıllar içinde kendi bitkisel toprağını oluşturmuş bir eko sistem. Kuşlara, kaplumbağalara, kirpilere, kelebeklere, kertenkelelere ev sahipliği yapıyor, birinci derece SİT alanı olma özelliğini 1999 yılında kazandı.
Verem pandemisi ile mücadelede bir tarih, iyi bir örnek. Karbon tutma, temiz hava üretme, sessiz ve daha az tozlu bir alan olma açısından şehirde yaşayanlar için bir sığınma alanı.
Validebağ Korusu uzun yıllar inşaat firmalarının, doğa düşmanı yerel yöneticilerin saldırısına uğradı, ismi ve SİT alanı olma özelliği kaldırılmaya çalışıldı. Çılgın projelere, seçim propagandalarına konu oldu, Millet bahçesi yapılmaya çalışıldı.
Son olarak Üsküdar Belediyesi koruya dokusuna uygun olmayan agrega ve moloz döktü, buna karşı mahalle sakinleri belediye araçlarını, mekanize olan bir saldırıyı durdurmaya çalıştı.