'AVM değil nefes almak istiyoruz'

31.07.2022 - 11:55
Haberi paylaş

Kadıköylüler, Söğütlüçeşme'de devam eden gar projesini protesto etti. “Söğütlüçeşme’de AVM ve beton istemiyoruz. Daha çok yeşil ve kamusal alan" pankartı açan eylemciler, “Bu proje İstanbul’a ihanettir. Bilime, tekniğe ve yasalara uygun olmadan planlanan bu proje yüzünden 250 ağaç kesildi. Kalan 250 ağaç da her an kesilebilir” denildi.

Kadıköy'ün en önemli yeşil alanlarından biri olan Söğütlüçeşme’ye 108 ticari alan inşa edilmesine karşı çıkan Kadıköy halkı, TCDD'nin Söğütlüçeşme'deki arazisinin önünde toplandı.  

Burada yapılan açıklamada, Kadıköy’ün son kalan yeşil alanlarından biri olan Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nu çevreleyen  yaklaşık 100.000 m2 lik  alana siyasal iktidar özel sektör eliyle Gar, AVM ve Otopark Projesi yapmak için 250 ağacı kesti. Paravanlarla gizlenen bölgede ruhsatsız bir biçimde yeni bir viyadük yapımı sürmektedir. Haydarpaşa Garı işlevsiz bırakılarak Söğütlüçeşme’yi trenlerin son durağı yapmak istiyorlar” denildi.

 “Bu proje sadece yeşil alanımızı değil, Kent belleğini ve Kent tarihini de yok etmeyi amaçlamaktadır” denilen açıklamada, “Bu projenin gerçekleşmesine izin verirsek, trensiz bırakılan Haydarpaşa GAR ve çevresinde bulunan  alanların talan edilmesi gündemdedir.

Yüz yıldır olduğu gibi trenlerin ilk durağı ve son durağı Haydarpaşa Garıdır. Söğütlüçeşme istasyonunun GAR olarak kullanılabilmesi için teknik olarak ihtiyaç duyulacak bakım ve onarım alanları yoktur. Söğütlüçeşme’ye GAR ve AVM planlamak, kent planlama ilkelerine, tekniğe ve bilime aykırıdır. Bu proje İstanbul’a ihanettir, tarihimize ihanettir” ifadeleri kullanıldı.

Trafik keşmekeşi doğacak

Açıklamada, projenin hayata geçmesini önlenemezse deniz ulaşımı tali kılınarak Minibüs, Otobüs, Metrobüs, Marmaray, hızlı Tren gibi ulaşım araçlarının tümünün bu bölgeye yükleneceğine dikkat çekildi.  

Gerçekte yandaş müteahhitlere kaynak aktarmayı hedefleyen bu proje gerçekleşirse nelerle karşı karşıya kalınacağı şöyle sıralandı:

  • Trafik içinden çıkılmaz bir hal alacak
  • Hava kirliliği daha da yoğunlaşacak.
  • Kadıköylü esnaflar olumsuz olarak etkilenecek.
  • Söğütlüçeşme istasyonu ve çevresinin bulunduğu alanda yoğun balçık zemin olduğundan depreme dayanıklı inşaat yapmak için başta planlanan maliyetler 4-5 kat artacak.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapmak isteyen kitleye polis izin vermedi. Kadıköy halkı açıklamanın ardından dev panolarla çevrili alanda panoları keserek, ağaç katliamının görülmesini sağladı tepki gösterdi.

Bültene kayıt ol