İskoçya'da toplanan COP26 konferansı hem Glasgow'da hem de aralarında İstanbul'un da bulunduğu bir çok dünya şehrinde protesto ediliyor.
Genç iklim aktivistlerinin, aydınların, gazetecilerin, sendika üyelerinin, sanatçıların ve DSİP, Antikapitalistler, Antikapitalist Öğrenciler, Yokoluş İsyanı, Fridays For Future, Youth For Climate gibi birçok kurumlardan aktivistlerin olduğu isimler imza kampanyasıyla tüm yurttaşları iklim için harekete geçmeye çağırmıştı.
İstanbul'da COP26 protestosu Kadıköy Süreyya Sineması önünde başladı.
Davullar eşliğinde '5, 4, 3, 2, 1, Karbon sıfır!', 'Güneş rüzgar bize yeter, fosilciler ancak gider!', 'Sınır yok, ulus yok, fosile geçit yok!' sloganları atıldı.
Antikapitalistler'den Tuna Emren'in sunuculuğunda Yeşiller'den Rudi Sayat Pulatyan, Antikapitalist Öğrenciler'den Suda Sim Meriç ve FFF'den Duru Barbak'ın okuduğu basın açıklaması şöyle:
"Bu gezegende yaşayan yurttaşlar olarak sizi iklim acil durumuyla yüzleşmeye çağırıyoruz. Ama gelecek yıl değil, gelecek ay da değil. Hemen! Şimdi...
Dünyanın dört bir yanında seller, kuraklık, fırtınalar ve birçok iklim felaketine tanıklık ediyoruz. Milyonlarca kişi iklim felaketlerinden giderek artan bir yıkımla etkileniyor, bunun sonucu olarak sosyal ve ekonomik krizler de yaşanıyor ve milyonlar göçe zorlanıyor.
Küresel ölçekte her yıl 55 milyar ton sera gazı emisyonu üretiyoruz. Bunun 36 milyar tonu kömür, petrol ve gaz yakmaya devam ettiğimiz için salınıyor. Yerlerine yenilenebilir enerji kullanmalıyız.
Fosil yakıtlar yerin altında bırakılmalıdır.
Yenilenebilir enerji dönüşümü gerçekleştirilmeli, tarımsal üretimde iyileştirmeye gidilmeli, ormansızlaştırmaya derhal son verilmelidir.
İklim adaletini sağlamak için:
⦁ Kıymetli 1.5°C hedefine bağlı kalın ve bu hedef için daha önce görülmedik hızla ve etkide yıllık emisyon azaltımlarını gerçekleştirin.
Bilimin arkasında birleşen küresel iklim hareketi iklim adaleti ve adil dönüşüm ilkeleriyle bir araya geldi. Bugün, burada, Uluslararası İklim Adaleti Eylem Günü’nde COP26 zirvesindeki liderlere seslenip, 30 yıldır aynı bla bla blalar, aynı laga luga, aynı falan filanlar ile bizleri oyalayan politikacılara harekete geçme çağrısı yapmak için toplandık.
⦁ Fosil yakıtlara yapılan tüm yatırımları sonlandırın, teşvikleri ve yeni projeleri durdurun ve yeni arama ve çıkarma faaliyetlerine son verin.
⦁ ‘Yaratıcı’ karbon muhasebesine son verin; bunun için tüm tüketim endekslerinin, tedarik zincirlerinin, uluslararası hava ve deniz taşımacılığının ve biyokütle yakılmasının toplam emisyon değerlerini yayınlayın.
⦁ En savunmasız ülkelere vaadedilen 100 milyar doları aktarın ve iklim felaketleri için ek fonlar verin.
⦁ İşçileri ve en savunmasız durumdakileri koruyacak iklim politikalarını hayata geçirin ve her alanda eşitsizliği azaltın
Gezegen, üzerindeki yaşam için Kırmızı Alarm veriyor.
Hemen harekete geçersek, hız kazanan iklim çöküşünü yavaşlatabileceğimiz o tarihi sınırda duruyoruz. Bunu hâlâ başarabiliriz. Eğer değişim için hazırsak yaşanabilecek olası en kötü sonuçları önlemek için hâlâ vaktimiz var."
Basın açıklamasının ardından iklim aktivistleri Müze Gazhane’ye yürüdü.
Gazhane’de aktivistlerin konuşmalarının yer aldığı forumun ardından konserler gerçekleşti.