COP26’da ilk gün: Daha fazla boş konuşmaya hayır

01.11.2021 - 19:08
Haberi paylaş

BM iklim zirvesi COP26 Glasgow’da başladı. Zirve daha başlamadan sonuçlarının hayal kırıklığı olacağı ortaya çıkmıştı. Sera gazlarına en fazla neden olan ülkelerden Rusya ve Çin başkanlık düzeyinde COP26’ya katılmayacaklarını açıklamışlardı. 

Emisyonlarını 2030 yılına kadar azaltmak yerine iki kat artırarak sınırlandırma hedefini açıklayan Türkiye ise Cumhurbaşkanı düzeyinde katılacağını açıklamasına rağmen son dakikada bulduğu bir bahane ile zirveye üst düzey temsilci göndermekten vazgeçti.

Bu zirvede aslında çok daha radikal ve gerçekçi karbon salımı azaltma hedefleri açıklanması gerekirken zirve hazırlıklarını yapan diplomatlar bu yönde bir karar çıkmayacağını önceden açıklamıştı.

Bu nedenle COP26 zirvesine karşı bir ay öncesinden beri dünyanın her bir yanında hemen her gün eylemler yapıldı. Zirvenin açılışında da genç iklim aktivistleri içeride kendilerine söz verilmediği ve eylme yapmalarına da izin verilmediği için dışarıda kendi canlı yayınlarında konuşma yaparak dünya ‘liderlerine’ yanıt verdiler.

Aktivistler; kapitalizmi, sömürgeciliği ve siyasetçileri suçlayan konuşmalar yaptı. 

Kısa bir konuşma yapan Greta Thunberg de “Bu COP da diğerleri gibi bizi hiç bir yere götürmeyecek. İçerideki siyasetçiler sanki bizi düşünüyorlarmış gibi yapıyorlar. Oysa esas liderlik işte burası. Daha fazla bla bla bla yok, yalanlarınızdan bıktık usandık, değişim siz isteseniz de istemeseniz de geliyor.” Dedi.

12 gün sürecek COP26 zirvesi boyunca aktivistlerin eylemleri devam edecek ve 7-10 Kasım tarihleri arasında alternatif bir zirve olarak Halk zirvesi örgütlenecek.

5 Kasım Cuma günü Fridays for Future aktivistleri Glasgow’da büyük bir iklim için okul grevi gerçekleştirecek. Genç aktivistler, şehirde çalışma koşullarını protesto etmek için greve çıkacağını daha önce açıklamış olan temizlik işçileri grevine de seslenerek birlikte grev yapma çağrısında bulundular.

6 Kasım’da ise tüm dünyada küresel ikim eylemleri gerçekleşecek.

COP26 zirvesine karşı gerçekleşen eylemleri ve aktivistlerle söyleşileri her gün 12 saat boyunca canlı yayın yapmakta olan cop26tv’den izlemek mümkün.

Bültene kayıt ol