İklim krizi büyüyor: Sera gazı birikim rekoru

26.10.2021 - 12:14
Haberi paylaş

Atmosferdeki sera gazı birikiminde 2020 yılında rekor kırıldı. Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre karbondioksit, metan ve azot oksit miktarları, son 10 yıldaki yıllık ortalamadan daha fazla arttı.

Üstelik bu rekor Covid-19 salgını döneminde alınan kısıtlama önlemlerinin karbon emisyonlarını dünya genelinde yüzde 5,6 oranında azaltmışken kırıldı. Salgın koşullarına rağmen sera gazı birikim rekorunun kırılması Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedefleri şimdiden boşa düşürmüş vaziyette.

BBC’nin yaptığı habere göre geçen yıl karbon salımı azalmış olsa da, atmosferdeki karbon seviyesinde artış 2011-2020 arasındaki ortalama düzeyden daha fazlaydı. Emisyonların yaklaşık yarısını emerek gezegenin ısı dengesinin sağlıklı koşullarda tutulmasında belirleyici bir rol oynayan ağaçlar, toprak ve okyanuslar bu fonksiyonlarını aşırı hava olayları nedeniyle tam olarak yerine getiremiyor.

Aşırı hava olaylarının nedenini en iyi anlatan veri ise yine WMO'nun yıllık Sera gazı Bülteni'nde yer alan atmosferdeki karbondioksit seviyesi artış oranı. Buna göre atmosferdeki karbondioksit seviyesi artış oranı 2020'de milyonda 413,2 partiküle ulaştı. Bu sanayi devrimi öncesi düzeyin yüzde 149 fazlası.

BBC’nin haberine göre WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, "Sera gazı konsantrasyonları mevcut hızla artmaya devam ederse, bu yüzyılın sonunda Paris Anlaşması'nın hedefleri olan, sanayi devrimi öncesine kıyasla 1,5 ila 2 derecelik sıcaklık artışının çok daha fazlasını göreceğiz. Hedefin çok uzağındayız" dedi.

Londra Üniversitesi'ndeki Royal Holloway Koleji'nden Prof. Euan Nisbet, "Seragazı ölçümleri çarpışmadan önce kayan araba gibi. Felaket giderek daha da yakınlaşıyor ama durduramıyorsunuz. İlerideki çarpışmayı net bir şekilde görebiliyorsunuz ama tek yapabildiğiniz bağırmak" diyor.

Kuşkusuz sadece bağırmıyoruz. Sistemi kökünden altüst etmek için örgütlenen büyük bir hareket var ve bu hareket daha hızlı örgütlenmeye çalışıyor. 

Kasım ayının başında Glasgow’daki COP26 zirvesine karşı tüm dünyada örgütlenen eylemler bu yüzden anlamlı. Türkiye’de de büyük bir İklim Ağı hareketi örgütleniyor. İklim krizini durdurmak için örgütlenen küresel hareket 6 Kasım’da sokaklara çıkacak. Türkiye’de hareketin bileşenlerinden Antikapitalistler, eylem ve toplantı başlıklarını gezegenicin.org sitesinden duyuruyorlar.

Gezegen önüne geçilmez bir iklim felaketine mi çarpacak yoksa bir sosyal devrim kapitalizme mi çarpacak? Bugünün acil sorunu bu. Tüm verilerin işaret ettiği gerçek sorun bu. 

Bültene kayıt ol