Öğrenciler ve Beykozlular ormanlar için dayanışmaya çağırıyor

16.02.2021 - 15:16
Haberi paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul, Beykoz’da 111 bin metrekarelik ormanlık araziyi imara açması üzerine Beykoz’daki Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri, Beykozlularla bir araya gelerek mücadeleye başladı. 

İstanbul’un Beykoz ilçesinde 111 bin metrekarelik ormanlık alan imara açıldı. Beykoz’da bulunan Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri TAÜ Dayanışması’nı kurarak, Beykoz Çevre Platformu, Beykoz Kent Dayanışması ve Kuzey Ormanları Savunması ile bir araya gelerek ormanlık alanın yok edilmemesi için kampanya yapmaya başladı. 8 Şubat’a kadar itiraz için imza toplayarak, imzaları belediyeye teslim eden aktivistler herkesi dayanışmaya çağırıyor. 

Beykoz’da bildiri dağıtımı ve basın açıklaması yapan dayanışma platformu, “Biz Beykozlular Beykoz’un ve dolayısıyla İstanbul’un son yeşilinin katledilmesine izin vermeyeceğiz”diyor. 

Bakanlık yetkisini keyfi bir şekilde kullanıyor

Bakanlığa bir kamu arazisinin imara açılması hâlinde, o araziyi imara açabilme yetkisi veren 5403 no’lu kanunun 13. Maddesi’ne dayandırılan kararın, Bakanlığın yetkisini keyfi bir şekilde kullanması anlamına geldiğine vurgu yapan kampanya aktivistleri yaptıkları açıklamada iklim krizinin kapıda olduğuna dikkat çekerek  “Bizler İstanbul‘un kalan sayılı ormanlarından, son nefes kaynaklarından biri olan Kirazlı Ormanları‘nı sermayeye kurban etmemek için elimizden geleni yapacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Beykoz Çevre Dayanışması, Beykoz Kent Dayanışması, TAÜ Dayanışması ve Kuzey Ormanları Savunması olarak tüm kamuoyunu bu olayın takipçisi olmaya ve İstanbulun son nefes kaynağının katledilmesine karşı dayanışmaya çağırıyoruz” dedi. 

Ormanlar 21 farklı türe ev sahipliği yapıyor

Beykoz’da 21 farklı türe ev sahipliği yapan Kirazlı Ormanları’ndaki proje hayata geçirilirse imar planlarına göre 1443 ağaç ortadan kaldırılacak ve alanın yüzde 55’i ticarete ayrılacak. Ticaret alanına en çok 2 katlı, iş merkezleri, yönetim binaları, banka, finans kurumları, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek. Kalan yüzde 45'in ise eğitime, ibadete, parklara ve yollara ayırılacağı bilgisi de imar planlarında yer alıyor. 

Bültene kayıt ol