Antikapitalist Öğrenciler’den iklim grevine çağrı ve Ömer Madra ile toplantı

10.12.2020 - 10:53
Haberi paylaş

Antikapitalist Öğrenciler, 11 Aralık küresel iklim grevi açıklaması yaptı ve Cuma akşamı 20:00’de Ömer Madra ile “Greta Thunberg ve iklim aktivizmi” toplantısını duyurdu.

Açıklama ve toplantı bilgileri şöyle:

İklim krizi gerçeği 40 yıldan fazladır biliniyor. Bu krize karşı uluslararası arenada her ne kadar daha önce pek çok anlaşma imzalanmaya çalışılmış olsa da yani imzalandığında dahi uygulanmamış olsa da, şuan en güncel olarak değerlendirebileceğimiz Paris İklim Anlaşmasıdır. Paris İklim Anlaşması ülkelerin, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma ve 1.5 derecede sabitlemeye uğraşmakta karar kıldıkları küresel bir iklim anlaşmasıdır. 195 ülke tarafından onaylanan anlaşmada:

Bir an önce karbon salımlarında tavan noktasına erişilmesi, yüzyılın ikinci yarısında atmosfere yollanan sera gazları ile bunların azaltılması arasında bir denge oluşturulması.

Emisyonları azaltma konusunda ilerlemenin beş yılda bir gözden geçirilmesi. 

Anlaşma yürürlüğe girene kadar, gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için yılda 100 milyar dolar destek sağlanması ve onun ileride artırılması karar kılınmıştı. 

12 Aralık 2015'te Paris iklim Anlaşması imzalandı. Anlaşmanın beşinci yılını doldururken görüyoruz ki:

Küresel ortalama sıcaklık ve atmosferdeki sera gazları artmaya devam ediyor.

Hatta her sene bir öncekinden daha fazla karbondioksit salınıyor.

Karar vericiler Paris Anlaşması'nda verdikleri yetersiz vaatleri bile yerine getirmiyor.

Paris İklim Anlaşmasını kabul eden devletlerin dahi bunu ne kadar uygulayacağını, ya da uygulayıp uygulamayacakları bile şüpheli görünüyor. Anlaşmanın taleplerine ulaşılmasının küresel düzeyde 2050’ye kadar imkânsız olduğunu düşünüyoruz. Ancak bizim umudumuz dört duvar arasında sosyal adaletsizlikleri umursamadan ekonomik gelişme planlamaları yapan, şirketlerin ve devletlerin bütçe veya gelişim raporlarında iklim krizi için de küçük de olsa bir yer açılabilmesinde değildir. Bizim umudumuz, ve bilgiyle temellendirdiğimiz, tek çaremiz olduğunu bildiğimiz kitlelerin radikal mücadelesindedir. Bu mücadele de ancak sokakta ve kitlelerin tüm sosyal adaletsizlik türlerine karşı ortak direnişiyle kazanılabilir. İklim krizi kapitalizmin bir sonucudur ve bu sonuç ancak bunun nedeni ortadan kaldırılarak çözülebilir. 

Ve biz de, Paris İklim Anlaşmasının beşinci yıldönümü öncesi 11 Aralık Cuma günü, her ne kadar sokağa çıkamasak da sanal yollarla mücadeleye devam edeceğiz. Evlerimizin pencerelerden pankartlarımızı sarkıtacağız, camlara dövizlerimizi asacağız. Fotoğraflarını çekip #Hedef1Buçuk hashtag'iyle sosyal medyada paylaşacağız. Akşam 20:00’da da Ömer Madra ile “Greta Thunberg ve İklim Aktivizmi” konuşacağız. Paris İklim Anlaşmasında onaylanan ilkeleri beşinci yılında hatırlatıyor, çözüm hükümetlere değil, kitlelere bakılması gerektiğini hatırlatıyoruz!  Sen de bizimle KÜRESEL İKLİM GREVİ'ne katıl. Fotoğraflarını #Hedef1Buçuk hashtag'iyle paylaş. Sen değilsen kim? Bugün değilse ne zaman?”

📣 Greta Thunberg ve iklim aktivizmi

Konuşmacı: Ömer Madra (Açık Radyo)

📅 11 Aralık Cuma

🕑 20:00

📍 Katılmak için: ozan.tekin9 (Skype)

📞 05556372450

facebook.com/events/3191613580943796

Bültene kayıt ol